Zeesluis IJmuiden: de grootste ter wereld

Deze bak met water met aan weerszijden twee schuifdeuren vormt de grootste sluis ter wereld.

Heel benieuwd naar de grootste sluis ter wereld togen Jan en ik vrijdag naar IJmuiden. Al een paar keer hadden we de bouwwerkzaamheden gezien en gefotografeerd, maar nu was hij dus eindelijk klaar. Heel fotogeniek bleek het allemaal niet te zijn, de bouwwerkzaamheden waren spannender eerlijk gezegd. Het is gewoon een grote bak met water en twee schuifdeuren. Maar het was toch fantastisch om er te zijn en het te kunnen bekijken. We waren de enigen niet trouwens, al was het niet druk.

Behalve deze enorme sluis zijn er nog maar liefst drie kleinere, want voor een kleiner schip ga je natuurlijk niet het waterpeil in die hele bak verhogen of verlagen. We zagen twee behoorlijk grote schepen die respectievelijk naar binnen en naar buiten moesten, maar ondanks dat het behoorlijke joekels waren konden ze met gemak in de op één na grootste sluis. Geen enkel schip zagen we gebruik maken van de grootste.

En dat bracht bij mij de herinnering naar boven dat er weerstand was tegen dat enorme project: hoe vaak zou die nieuwe sluis gebruikt gaan worden? Eerlijk gezegd denk ik nauwelijks, misschien wat vaker over een aantal jaren, maar als je ziet wat voor enorme schepen door die andere sluizen kunnen……. Maar goed, ik lijd daar niet onder. Trouwens, de Betuwelijn was in de eerste jaren ook niet rendabel en nu wel geloof ik, dus wie weet.

Wat echt een opluchting is, is dat je nu weer over de sluizen naar de hoogovens kan lopen en fietsen. Vooral voor de bewoners van die regio echt heerlijk, hoorden we van een fietsster. En dat eerste hebben we met veel genoegen gedaan, het was bovendien weer eens een beetje zonnig, daar hadden we echt bof bij. Van die vieze maar o zo fotogenieke staalfabriek kan ik maar geen genoeg krijgen, ongezond kan soms toch echt mooi zijn, al is het mooi van lelijkheid. Die prachtige vieze foto’s komen nog.

Heerlijk om weer eens even de stad uit te zijn en ver te kunnen kijken, ik leefde helemaal op.

groetjes

rené

De verkeerstoren van de nieuwe sluis. Dat was het eerste betonnen bouwsel dat klaar was.
Een kademuur ervan.
Fietsers over de enorme schuifdeur.
Hier schuift de deur in bij openen.
De camera’s staan gericht op de hoogovens. SHIP is een voorlichtingsruimte van het nieuwe sluizencomplex en een café, daar hebben we de vorige keer koffie met gebak genuttigd.
Het eerste schip dat we geschut zagen worden, de GOLDEN BRILLIANT. In de op één na grootste sluis dus.
Zelfde schip.
De GOLDEN BRILLIANT was een behoorlijke roestbak.
Zij hielden een oogje in het zeil.
We dachten dat het linker schip door de nieuwe sluis zou gaan.
Maar niet dus, dit is de kleinere sluis..
De Stena Sinarmas
Idem
Idem
Idem
Door een sleepboot de sluis in gesleept.
Sleepboot kapitein
We hadden een leuk contact met de bemanning.
De sluisdeur van de op een na grootste sluis gaat dicht