Wormerveer

Vorige week met de fotoclub (Jan) Noord-Holland doorgekard. Allerlei plaatsjes en landschappen gezien die mij totaal onbekend waren, terwijl ik dus al 40 jaar in deze provincie woon!

Jan wist dat Wormerveer heel fotogeniek was: hij houdt van hetzelfde als ik en dáár was dat te vinden: industriële gebouwen, al dan niet in de functionele hoedanigheid waarvoor ze er neergezet zijn. Er stond een heel groot gebouw met mega-grote letters LASSIE daarop. Nou ken ik die naam uit mijn jeugd. Op de eerste plaats omdat er een TV-serie was met de Schotse Colly Lassie als hoofdrolspeler, maar ook van LASSIE-TOVERRIJST, en daar zou het wel op slaan. En inderdaad: vóór de fabriek loopt een weg die Toverrijstkade heet, zie foto. Ik zie dat merk nooit bij de rijst in de AH staan, maar volgens mij was de fabriek wel nog in gebruik, zodat ik denk dat ze gewoon de merknaam veranderd hebben maar dezelfde toverrijst verhandelen.

Een industrieel-erfgoed-gebouw heette BATAVIA, maar daar was duidelijk de functie van veranderd, het was nu een Casino. We hadden onze mondkapjes bij ons maar we zijn daar toch maar niet naar binnengegaan. Ik verdien tegenwoordig geld met niks uit te geven, dat gaat beter dan met gokken.

Overigens heb ik moeite met geen mensen fotograferen. Voor het bordje Toverrrijstkade was een man aan het werk, en dat leverde een mooier plaatje op dan het bordje “sec”. Dus ik plaats hem hier met die man er bij, maar ik heb zijn gezicht geblurd en donker gemaakt plus zijn neus en kin raar uitgerekt. Hij is totaal onherkenbaar geworden maar het gekke is dat dat absoluut niet ten koste gaat van de foto. Zo ben ik me ervan bewust geworden dat ik twee manieren heb om foto’s te maken met mensen er op. Op de eerste plaats die waar het gaat om de mensen zelf, hun karakter, uitstraling etc., die zijn dus vanwege die privacy-wet uit den boze, tenzij je er een journalistieke bedoeling mee hebt en die mensen daar geen last mee zouden kunnen krijgen. Maar op de tweede plaats die waar mensen a.h.w. een soort ornamenten zijn om de foto kleur te geven, en als je die mensen dan onherkenbaar maakt is er volgens mij dus niks aan de hand. In het laatste geval staan ze er ook kleiner op omdat het eigenlijk om de rest van het beeld gaat.

Groet

René

PS: de foto’s van andere stadjes en landschappen komen nog.

50 jaar Lassie Toverrijst 1959-2009.
Voor de zekerheid heb ik het gezicht van die man ook maar geblurd.
En op de foto hieronder hoe dit gebouw spiegelt.