WERKENDE KINDEREN

Foto René Louman
Je ziet ze overal in Nepal, al vallen ze minder op dan hun schoolgaande leeftijdgenootjes want die dragen in het oog springende schooluniforms. Je ziet veel kinderen die wat te verkopen hebben of bepaalde diensten aanbieden, de ambulante werkertjes. En je hebt de kids die op het land meewerken of in een winkeltje of werkplaatsje van alles zitten te doen.

In het begin word je zo overdonderd door de veelheid van mensen en alle bizondere indrukken dat je kinderarbeid snel accepteert als onderdeel van het “systeem”: het is kennelijk normaal in dit land. Bovendien ben ik de overtuiging toegedaan dat je incarneert in de sociale omgeving die je nodig hebt, dat je die je min of meer zelf hebt uitgekozen om er wat van te leren. Zo kan ik veel ellende goed accepteren, ervan uitgaande dat levensomstandigheden karmisch bepaald zijn en de noodzakelijke bewustwording door ervaring tot stand komt. Je kunt nooit je eigen ervaring aan iemand anders schenken, dat werkt gewoon niet. Zo is het b.v. zinloos een democratisch systeem aan een land op te leggen dat er niet aan toe is (Irak), een alcoholist het glas uit zijn handen te slaan en kinderarbeid alleen maar mondiaal te verbieden. De urgentie die nodig is om ingrijpende veranderingen teweeg te brengen moet van binnenuit komen, anders werkt het niet.

Maar kennelijk had ik zelf nog een andere ervaring nodig om mijn “inzicht” te verdiepen. Ik werd in een straat in Kathmandu weer eens benaderd door een jongetje om iets onduidelijks te kopen en weerde hem, geroutineerd ondertussen, enigszins geïrriteerd af. Toen het hem duidelijk was dat ik niks wilde kopen wees hij op mijn ingepakte pizza-stukjes die ik meegenomen had uit een restaurant omdat ik de héle pizza niet had opgekund. Of hij die mocht hebben. Ik zag de wanhoop en de honger in zijn ogen, ik zal het mijn hele leven niet meer vergeten. Ik kon hem nog net het pakketje geven, draaide mij om en kreeg een enorme huilbui.

Ik ben daar erg met het Buddhisme bezig geweest, waarover later meer, en heb begrepen dat een van de steutelbegrippen MEDEDOGEN is. Dat begrip ken ik nu.

groetekus
rené

Foto René Louman

Foto René Louman

Foto René Louman

Foto René Louman

Foto René Louman

Foto René Louman

Foto René Louman