We putten de aarde uit

Ik vond altijd dat het wel meeviel met de footprint die ik op de aarde zet, de hoeveelheid energie die je voor eigen gebruik aan de aarde onttrekt. Zo vlieg ik niet vaak, heb ik geen auto en eet ik vegetarisch. En bovendien ben ik in mijn tuin heel natuurlijk bezig door allerlei diervriendelijke voorzieningen te treffen zoals het maken en onderhouden van houtwallen en struweel, voor vogels, insecten en ander gedierte.
Maar toen kwam de gasrekening. Ik moest €240,- bij betalen en mijn maandelijkse energie-rekening werd verhoogd naar € 140,-, terwijl Jan bijvoorbeeld met zijn tweeën in een 2,5 keer zo groot huis veel minder betaalt per maand. Ik douche namelijk elke dag minstens 1 kwartier en zet mijn thermostaat in de winter op 22 graden omdat ik van warmte houd. Ik vond dat dat wel kon gezien mijn andere matige energie-gebruik, én ik kan het betalen. Maar toen viel Rusland Oekraïne binnen en begon Putin met zijn gas-chantage. En daar bovenop blijkt de Nederlander hoog te staan op de mondiale footprint-lijst. Bovendien maken we gemeenschappelijk vanaf ongeveer 17 juli meer op dan de aarde voortbrengt, zo las ik ergens, dus putten we de aarde zo uit.
Dat alles heeft ervoor gezorgd dat mijn bewustzijn in deze toch weer is toegenomen en dat ik maatregelen heb genomen om mijn energie-verbruik terug te schroeven. Zo douche ik tegenwoordig ‘s-ochtends ultra kort, soms zelfs alleen koud. Bovendien koop ik geen nieuwe wasdroger nu mijn oude op zijn eind loopt. Ik ga mijn lakens en handdoeken voortaan ophangen, hoewel die dan wel ruwer zijn. Beetje gedoe trouwens, want ik woon klein, maar ik heb het er voor over.
Maar die aarde redt het wel, vindt altijd een nieuw evenwicht. Maar of wij het als mensen redden als de aarde dat nieuwe evenwicht creëert, dat weet ik niet. Dus als wij de aarde denken te vernietigen, vernietigen we misschien alleen onszelf. Het is wat dat betreft niet 1 minuut voor 12, wat ik vroeger geloofde, maar misschien al over twaalven.
Groetjes
rené



















(Geschatte) energiekosten zeggen niet alles over het energieverbruik. Mijn huidige contract voor elektra en gas is 85 euro/mnd en ik ga niet bijbetalen of terugkrijgen aan het eind van het jaar. Heb er wel een flinke overstapkorting in zitten en betaal weinig per kWh en m3. Ik verbruik in een gemiddeld jaar 740m3 aan gas en 400kWh aan elektra. Heb op mijn benedenwoning geen mogelijkheid voor zonnepanelen. Heb nooit een wasdroger of motorvoertuig gehad en van het OV maak ik minimaal gebruik. Was al in 1990 bezig met berekeningen voor de ecologische voetafdruk. Dat betreft niet alleen CO2-uitstoot of energieverbruik, maar ook bijvoorbeeld oppervlakteverbruik en thermische vervuiling door fabrieken die voor ons produceren. De laatste decennia is het aantal vierkante en kubieke meters per persoon flink gestegen door kleinere gezinnen en alleenstaanden in grotere huizen. Sinds 1990 verbruik ik wat 1 aarde voor mij als 1/7miljardse beschikbaar heeft. Een gemiddelde Nederlander verbruikt 3,5x zoveel.
Toch doe ik het op 1 punt beter dan gemiddeld. Ik heb geen nakomelingen op de aarde gezet. Dat is de meest effectieve manier om de aarde minder te belasten. Vooral mensen die per persoon meer dan 1 kind nalaten zouden na moeten denken over effectief besparen, zodat er voor die kinderen wat overblijft. Dat is een lastig punt, want daar gaan onze pensioenen en oudedagverzorging op lek.
Knap hoor, ik hou het niet bij, maar doe mijn best het niet al te dol te maken met energie.