We putten de aarde uit

Ik vond altijd dat het wel meeviel met de footprint die ik op de aarde zet, de hoeveelheid energie die je voor eigen gebruik aan de aarde onttrekt. Zo vlieg ik niet vaak, heb ik geen auto en eet ik vegetarisch. En bovendien ben ik in mijn tuin heel natuurlijk bezig door allerlei diervriendelijke voorzieningen te treffen zoals het maken en onderhouden van houtwallen en struweel, voor vogels, insecten en ander gedierte.

Maar toen kwam de gasrekening. Ik moest €240,- bij betalen en mijn maandelijkse energie-rekening werd verhoogd naar € 140,-, terwijl Jan bijvoorbeeld met zijn tweeën in een 2,5 keer zo groot huis veel minder betaalt per maand. Ik douche namelijk elke dag minstens 1 kwartier en zet mijn thermostaat in de winter op 22 graden omdat ik van warmte houd. Ik vond dat dat wel kon gezien mijn andere matige energie-gebruik, én ik kan het betalen. Maar toen viel Rusland Oekraïne binnen en begon Putin met zijn gas-chantage. En daar bovenop blijkt de Nederlander hoog te staan op de mondiale footprint-lijst. Bovendien maken we gemeenschappelijk vanaf ongeveer 17 juli meer op dan de aarde voortbrengt, zo las ik ergens, dus putten we de aarde zo uit.

Dat alles heeft ervoor gezorgd dat mijn bewustzijn in deze toch weer is toegenomen en dat ik maatregelen heb genomen om mijn energie-verbruik terug te schroeven. Zo douche ik tegenwoordig ‘s-ochtends ultra kort, soms zelfs alleen koud. Bovendien koop ik geen nieuwe wasdroger nu mijn oude op zijn eind loopt. Ik ga mijn lakens en handdoeken voortaan ophangen, hoewel die dan wel ruwer zijn. Beetje gedoe trouwens, want ik woon klein, maar ik heb het er voor over.

Maar die aarde redt het wel, vindt altijd een nieuw evenwicht. Maar of wij het als mensen redden als de aarde dat nieuwe evenwicht creëert, dat weet ik niet. Dus als wij de aarde denken te vernietigen, vernietigen we misschien alleen onszelf. Het is wat dat betreft niet 1 minuut voor 12, wat ik vroeger geloofde, maar misschien al over twaalven.

Groetjes

rené

Deze pad was in deze pot terechtgekomen die rechtop buiten stond te wachten om in de glasbak gegooid te worden.