Vitrine-tentoonstelling in de St.Antoniesbreestraat.

Bart van den Berg: Verzamelde gedichten van Slauerhoff

Er hangen sinds 9 april kunstwerken in de vitrines in mijn straat, en pas eergisteren werd ik erdoor getroffen. Er zitten echt prachtige dingen bij, nagenoeg allemaal collages. En daar ben ik dol op.

Nou kan ik wel met eigen woorden gaan zeggen wat het allemaal behelst maar op de site van de organisatie waaronder dat vitrine-gebeuren valt staat al precies wat het inhoudt, dus ik kopieer daar maar een stukje van:

“De Stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum presenteert vanaf 9 april 2022 tot half september een nieuwe expositie in de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat onder de titel Verzameld Werk. Op diezelfde dag begint ook de Boekenweek en deze expositie is een ode aan het boek. Vierentwintig kunstenaars (schilders, grafisch vormgevers, illustratoren, glaskunstenaars, architecten) hebben een specifiek boek gekozen als inspiratiebron en dat boek of een deel daarvan in het kunstwerk verwerkt. Dit heeft geresulteerd in 32 prachtige en verschillende kunstwerken van een divers gezelschap, maar met een gemeenschappelijke deler: het boek.

Bij de bezichtiging van de expositie in de Sint Antoniesbreestraat kunt u bij elke vitrine met uw smartphone de desbetreffende QR-code scannen voor de naam van de kunstenaar, de titel en schrijver van het gekozen boek en overige informatie, zoals de website van de kunstenaar. Deze informatie en een afbeelding van de werken kunt u ook bekijken via deze lijst van vitrines en deelnemende kunstenaars.”

Ik heb er een heel stel gefotografeerd en dat was nog een hele klus want het spiegelde natuurlijk als een gek. Ik moest vaak de vitrine van bovenaf op de gok fotograferen (de camera die ik bij me had, namelijk voor een portret van een Amsterdammer voor d’OudeBinnenstad, heeft geen uitklapbaar display) om zo weinig mogelijk spiegeling te krijgen, maar dat resulteerde in scheef toelopende foto’s. Die moest ik dus allemaal op de computer weer recht trekken, een heel karwei.

Groetjes

René

Luc Boyer: Jonge romantici en Derek Jarman in de Britse film
Overzicht van de achtergrond, doelstelling en werk van ‘The Romantic Aesthetics’, een nieuwe stroming binnen de Britse experimentele cinema.
Frits Heimans: Vingt-cinq exercices journaliers – Etudes pour saxophones
H. Klosé (1808-1880)
Renate Jacobs: Kafka and Prague door Johann Bauer
Welmoed Koekebakker: De jongen, de mol, de vos en het paard door Charlie Mackesy
Victor Levie: John Heartfield 1891-1968 – Fotomontages van diverse auteurs
Roger Ruhulessin: Revolusi – Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld door David Van Reybrouck
Heleen van Deur: De droomduiding door Sigmund Freud
Su Tomesen: Francis Alÿs door Cuautémoc Medina e.a.
Martijn F. Overweel: Venus in Furs door Leopold von Sacher-Masoch
Juliana Rios Martinez: La Hojarasca (Afval en dorre bladeren) door Gabriel García Márquez
Maria Theresa Hernandez: La rueda de la vida (De cirkel van het leven) door Elizabeth Kübler-Ross
Marit van der Meer: Dagrest door Judith Herzberg
Carl van Hees: Anansi door Noni Lichtveld
Luc Boyer: De blinde uil door Sadegh Hedayat
Rose Bibi: Wat willen vrouwen eigenlijk? door Susie Orbach en Luise Eichenbaum
Marlies van Zeben: Rivieren, geschreven door Martin Michael Driessen
Petra Banning: de Heilige Schrift
Piet Caarls: Scorpio over: Ad Molendijk, Guillaume Lo-A-Njoe, Frans J. de Boo, Karl I. Pelgrom, Roger Chailloux, Jan Sierhuis, Pierre van Soest, Leo de Vries, John Grosman, Aat Verhoog