Vanaf de Zuiderkerkstoren

Dit is de ingang, en uitgang dus, van de toren. Hier komt de gids van de tour vóór die van ons als laatste naar beneden.

Afgelopen donderdag ben ik voor de tweede keer sinds ik in de Nieuwmarktbuurt woon de Zuiderkerkstoren op geweest. De eerste keer was al een hele tijd geleden, en omdat Jan het graag ook eens wilde, en ik tegen geen enkele mogelijke toren-beklimming nee zeg, zijn we dus samen gegaan. We moesten met een gids en hadden al tegen hem gezegd dat we alleen voor het fotograferen van het uitzicht kwamen, maar omdat er nog 4 Spaanse toeristen meegingen moesten we ook de hele geschiedenis van de toren volgen. Al luisterde ik niet echt ving ik af en toe wel wat op, zoals dat de balken van Zweeds eikenhout waren, en die zagen er na 407 jaar nog patent uit, want dat waren indertijd al de beste eiken van Europa, wist men.

De foto’s van IN de toren heb ik zwart-wit gemaakt.

Bij het laatste praatje in de toren mochten wij alvast naar buiten, want dat was op de hoogte van de ballustrade. Toch een beetje gejaagd gefotografeerd, de tijd was natuurlijk toch te kort want er is zoveel te zien. Vanuit de hoogte zie je de stad in heel ander perspectief, zo zie je allemaal gebouwen bij elkaar staan of in een lijn waarvan je dat vanuit de grond nooit had kunnen bedenken. Ook zagen we dingen die we helemaal niet kenden of HERkenden. Zo was er een torentje dat ik pas een paar dagen later kon plaatsen: ik herinnerde me het als onderdeel van het tegenwoordige ART-hotel, dat staat bij het Victoria-hotel.

Groetjes

rené

Onze gids. Het uurwerk van de klok?
Montelbaanstoren met het dak van NEMO.
Mozes en Aäron-kerk.
Dak van de theaterschool.
Heel in de verte de Johan Cruijff Arena, rechts daarvan o.a. de Rembrandt-toren.
Groenburgwal met in de verte de Zuid-as.
Nikolaaskerk met de Adam-toren, twee nieuwe woontorens en twee nieuwe in aanbouw zijnde woontorens in Noord.
Rechts de toren op de Bijenkorf.
De gids wist wel waar de klepel hing.
C.S.
Adam-toren en een deel van de Nikolaas.
Het meest rechtse torentje is van de Oude Kerk en het torentje daar links naast van is van het ART-hotel.
Jan op de smalle ballustrade.
Aan de overkant van het IJ zie je het NDSM-terrein.
Diamantslijperij Gazan aan de Nieuwe Uilenburgerstraat.
Rechts de achterkant van de Atlas op het paleis op de Dam en de grote toren is van het voormalige postkantoor, nu Magna Plaza. En volgens mij zijn die drie kleine groene “torentjes” van het Beurs-gebouw op Beursplein 5.
Links onderdeel van de Beurs van Berlage en rechts de Pontsteiger.
De Telegraaf-toren.
Het laatste trappetje was een rechte ladder.