Tuten en kwaken

Wat zitten deze mij bekende dames op een vreemde plaats buiten het hek, dacht ik toen ik deze week bij ons volkstuinen-complex arriveerde. Het werd al snel duidelijk: een van de bijenvolken van de twee bijenkassen die imker Marike, rechts op de eerste foto, op ons complex onderhoudt was gaan zwermen en er hing een kluwen van 20.000 bijen daar vlak boven hun hoofd. Ze wist dat dat zwermen er aan zat te komen.

Hoe wist ze dat? Nou, een bijenvolk gaat zwermen als er een of zelfs meer nieuwe koninginnen in het volk geboren zijn, de prinses(sen). Zo’n prinses zit dan in een cel en de koningin weet dat. Die maakt zicht op om met een deel van het volk te vertrekken, maar dat kost enige tijd om dat te organiseren en dat laat ze de prinses, de toekomstige koningin dus, weten. En hoe doet ze dat? Ze gaat TUTEN, en dat hoorde imkeres Marike al een paar dagen. Ze heeft een bijna mystieke band met die bijen en kan er meeslepend over vertellen, het is werkelijk wonderbaarlijk wat die bijen allemaal kunnen, ik zit soms met klapperende oren te luisteren. De prinses die nog in haar geboortecel zit antwoordt dan dat ze het begrepen heeft en nog even wacht voordat ze uit haar cel kruipt, en dat doet ze middels KWAKEN, dat had Marike ook gehoord. De reden voor dit gedrag is ook dat ze zo niet hoeven te gaan vechten om de hegemonie.

Ze had ze gevraagd niet te hoog te gaan hangen en daar hadden ze naar geluisterd. Eerst waren het twee kluwens en die moesten bij elkaar gaan zitten, en daarom waren de dames al een uur daar op hun stoeltjes op aan het wachten. Toen dat gebeurd was moest alles nog even gesetteld worden, maar daar moest je ook niet te lang mee wachten voordat je ze ging “scheppen”. Op dat moment ongeveer kwam ik er bij, en ik had toevallig mijn camera om mijn nek hangen, dus……

Het vervolg staat onder de foto’s.

Groet

René

Hier hangen ze, heel kalm op elkaar met zijn twintigduizenden, ik vraag me af hoe ze adem kunnen krijgen daar binnenin
Marike vroeg of iemand een zeil had om over de bramen te gooien, en dat had ik, ooit gekregen van mijn tuin-buurvrouw.
Eerst moesten de takken weggeknipt worden óm de zwerm heen, zonder beschermende kleding want de bijen kennen Marike en zaten op haar te wachten.
Omdat een weggeknipte tak meer bijen had gehad dan Marike had gezien viel er een aantal op het zeil, dus er moest ook weer gewacht worden totdat die zich weer bij het volk hadden gevoegd.
Je kan schudden, en dan valt de hele kluwen in de mand, of je kan de tak afknippen en ze eerst in de mand laten zakken om dan even later voorzichtig te gaan schudden, en dat laatste bleek toch de beste optie.
De hulptroepen moesten wel beschermende kleding aan.
Marianne vond het erg leuk en was niet bang, tenslotte heeft ze Corona en de ic overleefd dus haar maak je niks meer!
Mijn tuinbuurvrouw Paula filmde het hele gebeuren.
De beste optie bleek dat de broer van Marike, die ook gevraagd was te komen helpen, de tak afknipte en dat is hier net gebeurd.
Tak en kluwen zakken in de mand.
Beetje omhoog houden en zoveel mogelijk takjes wegknippen.
En die bijen bleven maar rustig, ze deden niks, vond ik echt verbazingwekkend.
En dan alsnog voorzichtig schudden.
Zo, tak leeg.
Alles in de mand.
Je loopt altijd enig risico dat je de koningin per ongeluk plet, en dan zijn de rapen gaar, maar dat gebeurde niet en dat weten ze alle twinitigduizend want dat geven ze aan elkaar door door iets met hun onderlijf te doen.
Dan moet de mand omgekeerd worden met een spleet waardoor ze er in en er uit kunnen, en zo moeten ze een uur of wat blijven zitten. Dan wordt vervolgens de mand ergens neergezet en moet 24 uur blijven staan. Pas dan wordt het hele volk in de daarvoor bestemde kas geplaatst. Dat is inmiddels gebeurd hoorde ik van Marike.