Tuinverrassingen

Toen ik eergisteren in mijn tuin kwam was de eerste verrassing dat ik een duif heel relaxt op de bank naast mijn huisje zag zitten. Niks speciaals misschien maar ik had dat nog nooit gezien. Maar de tweede verrassing was wél heel bijzonder. Ik liep door mijn tuin om de planten te begroeten toen ik het groenplastic krukje nog zag staan dat ik als opstapje had gebruikt om rozen te snoeien. Ik wilde dat weer terug gaan zetten achterin de tuin toen ik tot mijn onuitsprekelijke vreugde daaronder een stuk of 5 jonge egeltjes zag rondschuifelen. Wow!!!! Een nest egeltjes!!!!!!

Ja daar word je echt gelukkig van. Als je het al niet was natuurlijk, maar hierdoor komt er sowieso een schepje bovenop. Wat een schatjes. Ik kreeg er fotografisch eentje goed te pakken, al had ik graag een foto gemaakt waarop ze alle 4 of 5 mooi te zien waren geweest.

Nadat ik die foto’s gemaakt had heb ik meteen mijn buurman plus een tuinster die bij hem op bezoek was laten zien waar ze zaten. Ze waren inmiddels weer terug in hun onderkomen: een soort grotje dat de moeder onder een zegge heeft gemaakt. Van hen kreeg ik het advies ze bij te voeren omdat het een laat nest blijkt en ze vet moeten worden om de volgende winter door te komen. Ik kreeg meteen kattenbrokjes van hen, en heb die zelf inmiddels ook gekocht. Later hoorde ik van andere tuinders dat die misschien te zout zouden zijn. Ik heb een egeltjesopvang gebeld maar die vonden kattenbrokjes prima, en die kunnen het weten.

Het halve complex weet het ondertussen, ik heb al 5 mensen op bezoek gehad. Behalve de kattenbrokjes was een ander advies een plank in mijn kleine vijvertje te leggen, want als ze daar in donderen kunnen ze er anders niet meer uit. Meteen gedaan natuurlijk, want dat lijkt me het ergste wat er is: een jong dood egeltje in je vijver zien drijven.

De andere foto’s zijn ook van eergisteren en van gisteren. Er is hier en daar nog een klein beetje kleur in mijn tuin, zelfs een paar bloemen in de vlinderstruik.

Nazomertuin.

groetjes

rené

Zelfs nog een paar rozen.
En veeeel spinenn.
geen spin meer te bekennen, maar dit insect bewoog nog, brrrrrrrrrrrrr
Nog een enkele vlinder.
Twee van de 4/5 kleintjes.
Mijn cantharellenproject lijkt voor de tweede keer te mislukken. Ik had broed gekocht en dat in een bed van koffiedik geplaatst, maar dat bedje zat opeens vol met slakken en pissebedden, dus ik vermoed dat die dol zijn op cantharellenbroed. Dit is een van de weinige ander paddestoelen in mijn tuin.
Deze varensoort zag ik ook in Italië. Ik heb deze ooit bij de vuilnisbakken vandaan gehaald.
Wilde aardbei.