Tuinfeestje

Ik had het een beetje fout gisteren. Het openstellen van Buitenzorg bleek niet een soort extensie van het open tuinen gebeuren aan de Amsterdamse grachten te zijn, maar hoorde bij de Open Groen Dag waar een heel aantal locaties met groen, vooral volkstuinen maar ook andere plekken, aan meedeed. En niet alleen in Amsterdam maar ook in Almere, en misschien was het zelfs wel landelijk, dat weet ik niet.

Drie rondleidingen werden door onze voormalige tuinvoorzitter Gerrit Mol gegeven, maar daarbij werden niet de tuinen betreden die voor de gelegenheid waren opengesteld, daar konden de mensen na de rondleiding nog van gaan genieten. Alleen dat laatste gebeurde maar mondjesmaat: bij mij kwamen maar 6 mensen, over de hele dag gerekend, iemand anders had er 7 over het gras gehad.

Maar gezellig was het wel, want bij het pittoreske verenigingsgebouwtje kwamen behalve de bezoekers ook aardig wat medetuinders langs om wat te kletsen en te drinken. Bovendien was de verhalentent in vol bedrijf en werd er opgetreden door het duo Pino Blits met klezmer-achtige muziek (zie foto hieronder). Tot slot werd er gedanst op uitstekende muziek, maar dat had ik te laat door. Ik ging namelijk nog even naar mijn tuin en als ik daar ben kom ik moeilijk meer weg, zo lekker is het daar. Doodstil deze keer, heerlijk. Dus pas toen ik naar huis ging zag ik het dansen, maar toen had ik honger, het was al 19.30 u.

Overigens was het merendeel van de aanwezige medetuinders 70+, en dat was deze keer aan de gespreksonderwerpen te merken: de geestelijke en lichamelijke perikelen kwamen rijkelijk aan bod. Ik ben Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen (dat is wel toepasselijk bedenk ik me nu pas, op deze Groen Dag) aan het lezen over zijn bejaardenhuis waar hij smakelijk over schrijft, en dit leek er wel een beetje op. Nog behoorlijk bij de tijd allemaal, de 80-jarige Hans tennist, jeu-de-boult (en wint vaak), schaakt en schildert nog als een jonge god. Er is een nieuw initiatief om 70-plussers, die volgens de regelementen niet meer aan het algemeen werk mee hoeven te doen, TOCH af en toe lichte karweitjes te laten opknappen op vrijwillige basis, want 40% van de tuinpopulatie is inmiddels 70+ en het werk moet worden gedaan.

Ik werd afgelopen maandag op een gruwelijke manier aan mijn leeftijd herinnerd trouwens: in de metro stond iemand voor mij op: u kunt hier zitten meneer. Ik was daar de hele verdere dag mee bezig. Ik dacht dat je het aan mij niet zo kon zien. Fout dus.

Groetjes

rené

Duo Pino Blits
Mijn tuin werd door een bezoeker een soort tropisch regenwoud genoemd: PRECIES ZOALS IK ER ZELF OVER DENK EN HET WIL HEBBEN, dus het komt wel als zodanig over.
Vanaf het pad voor mijn tuin.
Idem
Idem
Idem

Vanaf hier weer alles IN mijn tuin:

Van elke plant in mijn tuin weet ik wel hoe ik er aan kom: deze heb ik zelf gekweekt op mijn balkon, het is een muurbloem.
Deze heb ik van Hanneke, een tuinster bij ons.
Deze komen oorspronkelijk uit de tuin van mijn ouders in Son.
De zijkant van mijn afdakje.
Kunstwerkje ooit in de buurt gevonden.
Ze wachten niet tot de appels rijp zijn.
Stond al in mijn tuin 23 jaar geleden, was een plantje van 10 cm hoog.
Ooit bij het vuilnis gevonden
Klimroos. Ooit van tuinders gekregen in het begin toen ik mijn tuin had, 23 jaar geleden. Van hen heb ik ook mijn Japanse knoop gekregen, het was nog niet bekend dat dat zo’n woekeraar was, ze zeiden wel dat hij het heel goed deed. Dit jaar heb ik er alweer een stuk of 150 uit getrokken.