TIPTOP THEATER 100 JAAR

Foto René Louman

Op dezelfde plaats als waar het in 1953 afgebroken TIPTOP THEATER heeft gestaan herdachten leerlingen van de theaterschool aan de Jodenbreestraat met een voorstelling het feit dat dit voornamelijk Joodse bioscoop/theater op 17 maart precies 100 jaar geleden werd geopend door stichter Joseph Kroonenberg.

Daarvoor was de werkplaats van de theaterschool, de exacte plek aan de rand van het voormalige Joodse getto, omgetoverd tot een theater. Het was een reis door de geschiedenis met oude foto’s, verhalen, optredens van goochelaars en illusionisten en zang en dans. Het was een indrukwekkende voorstelling, vooral natuurlijk toen de Jodenvervolging en alles wat daarmee samenhangt werd weergegeven. Vooral de foto’s van de wagons en een lied over een Joodse omgebrachte goochelaar hadden op mij een diepe impact.

Het lied “Amsterdam huilt” werd gezongen en opeens besefte ik wat de “TIPTOP” daarin betekende, als een schok kwam dat over omdat ik het lied al zo lang ken en zo mooi vind. Daar woon ik dus schuin tegenover!

Ik had gedacht dat die jonge kids het gevoel dat ik erbij heb nooit zouden kunnen raken maar dat was niet het geval. Ik besefte trouwens door de voorstelling weer hoe die oorlog nog steeds op de huidige tijd geprojecteerd kan worden, bijna letterlijk, en dat we nog steeds dezelfde fouten maken, als mensheid. En als Nederlanders.

Er valt veel meer over de voorstelling te vertellen, maar dat zou hier teveel worden. Ik vond het een voorrecht om dit mee te maken.

18-2-2015: een dag later heb ik nog een blog geplaatst over dit gebeuren: OUDE FOTO’S VAN VANDAAG

groeten

René

Foto René Louman

Foto René Louman

De eerste Joodse actrice die vanuit Amsterdam in Amerika succes had, ben haar naam kwijt:

Foto René Louman

Foto René Louman

Het wat mij betreft meest indrukwekkende lied over de Joodse omgebrachte goochelaar:

Foto René Louman

Joden samengedreven aan de zijkant van het theater. Van de ruim 400 Joden van die razzia hebben er twee de oorlog overleefd:

Foto René Louman

De oprichter Joseph Kroonenberg deed veel voor de verhoging van de arbeiders middels voorlichting door films in het theater b.v., hier over gezondheid:

Foto René Louman

De jonge Bob Scholten trad in het TIPTOP op, de bloemen waren afkomstig van Joseph Kroonenberg:

Foto René Louman