Strand Groote Keeten

Eergisteren voor het eerst dit jaar naar het strand van Groote Keeten geweest. Dat ligt ten zuiden van den Helder en ten noorden van Callantsoog en is het favoriete strand van Jan en mij. De reden is dat het heel erg stil is, en tot voor kort was een van de bijkomende redenen dat er bij eb strekdammetjes tevoorschijn komen met veel zeeleven om te fotograferen. Die strekdammetjes waren er nog steeds, maar net als de laatste keer dat we er waren bleek er weinig te bespeuren van wat ze eerst voor ons zo aantrekkelijk maakte: met name krabbetjes bleken bijna geheel verdwenen, we zagen alleen een paar dode exemplaren.

We raakten met een man in gesprek die daar in de buurt woonde en die wist hoe het kwam: het opspuiten van zeezand op het strand. Er was natuurlijk wel WAT te zien, met name honderdduizenden miniem kleine schelpdiertjes die stenen van de strekdammetjes bedekten, maar fotogeniek was dat nauwelijks. Er waren veel meeuwen maar we vroegen ons af of die niet te lijden hadden van het gebrek aan die krabben, want daar waren ze andere jaren druk mee bezig die te verorberen.

Ik ga dan ook altijd even de duinen in om insecten en bloemen te fotograferen, maar ook dat viel tegen: weinig insecten, vooral veel dode: van een soort, met goudgele dekvleugels en felgroene kop waarvan de foto’s helaas totaal onscherp zijn, lagen er tientallen.

Gelukkig was het oostenwind en waren er wel veel kwallen aangespoeld, en die zijn natuurlijk ook mooi om te fotograferen. Maar dus ook dood, of aan het sterven. Ik was wel blij dat ik een wulp redelijk in beeld kon krijgen. Die leefde nog tenminste. Wij leven ook nog en hebben toch een heerlijke dag gehad, ondanks die minpuntjes dus.

Op 11 juni vorig jaar zijn we er ook geweest en wemelde het van de prachtige insecten, zie HIER

En op 20 mei 2022 waren we er ook en wemelde het van de krabben: zie HIER

Die twee blogjes zijn dus ook veel mooier dan dit blog.

Groetjes

rené

We werden goed in de gaten gehouden.
Idem.
Dit krabbetje leefde dus nog even.
Dode krab.
Duidenden kleine schelpdiertjes die de rotsstenen bedekten.
Een soort garnaaltje naast een kwal. Ik heb die een aantal jaren geleden IN kwallen gefotografeerd, kennelijk vormen ze daar voedsel voor. Daarom kijk ik altijd of ik dat nog eens zie als er veel kwallen ergens liggen, maar dat is al jaren niet meer gebeurd, dit is de eerste maar nu dus buiten een kwal.
De patronen die het terugtrekkende water in het zand veroorzaken vind ik altijd mooi.
Ook de zandsculpturen is de duinen vind ik altijd heel aantrekkelijk om te fotograferen.
Een soort paardenbloemen, de enige bloemen die ik zag.
Dood kevertje
Ook dood.