SLUIZEN IJMUIDEN EN HOOGOVENS

zz1a

Sinds het opheffen van de vleugelboot-dienst tussen Amsterdam en Velsen ben ik niet meer naar de sluizen van IJmuiden en de Hoogovens, die ik nog steeds zo noem terwijl ik weet dat het nu Tata-Steel is, geweest.

Dat is dus een aantal jaren geleden en ik wist niet wat ik zag vanaf de kade van IJmuiden (zie foto hierboven): een enorm bouwterrein, geen idee wat ze daar aan het doen waren. Toen we er later langs liepen hebben we dat gevraagd en het bleek de aanleg te zijn van nieuwe sluizen, de grootste ter wereld nog wel. Het laatste dat ik daar ooit over gehoord dacht te hebben was dat het afgeketst was omdat het niet echt nodig was, maar dat bleek dus niet waar.

Ze worden aangelegd door de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. Het moet in 1919 klaar zijn stond er, maar ik kreeg onmiddellijk de associatie met de Noord-Zuidlijn: dat zal dus wel 1929 worden dacht ik, trouwens precies 100 jaar na de aanleg van de oude sluizen (zie foto).

Het was weer heerlijk om de hoogovens te fotograferen, het leek me daar NOG roestiger dan een aantal jaren geleden, je vraagt je echt af hoe het in godsnaam mogelijk is dat ze daar roestvrij staal maken.

De foto’s van de hoogovens werden beter naarmate we dichterbij kwamen, en omdat ik ze hier neerzet ongeveer in volgorde van nemen worden die dus steeds beter naarmate je verder scrollt.

Groet

René

zz2a

zz4

zz5

zz6

zz7

zz8

zz9

zz12

zz10

zz11

zz13

Wel insmeren als je daar voor de hoogovens ligt te zonnen natuurlijk, ongezond als je dat niet doet:

zz15

Ik vraag me trouwens af of je op die plek niet ook zonder zon een kleurtje krijgt, of huiduitslag:

zz41

zz16

zz17

zz18

zz19

zz20

zz23

zz21

zz22

zz24

zz25

zz26

Koelwater:

zz27

zz28

zz29

zz30

zz31

zz32

We doen het veilig, of we doen het niet, staat op het bord. Deze tekst is ook voor andere gebieden toepasbaar 🙂 :

zz33

zz34

zz35

zz36

zz37

1929, dus de nieuwe sluizen zijn in 2029 klaar, dacht ik zo:

zz38

Aanleg van de nieuwe sluizen, het schiet al aardig op:

zz39

Bouwterrein van de nieuwe sluizen:

zz40