Slenter-foto’s

De eerste slenterfoto: de Zwanenburgwal, nog geen 100 meter gelopen.

Slenteren en stilstaan, zo’n bui had ik gisteren. En dan maak je het meeste mee. Je ziet natuurlijk meer, maar ook het contact met mensen gaat vanzelf als je langzaam bent en met aandacht aanwezig i.p.v. ergens wil komen. Op mijn slenterpartij van maar liefst drie uur heb ik met vier mensen gesproken, eentje kende ik van vroeger, en ik keek mijn ogen uit.

Het begon al op de steiger voor de Stopera: met een meneer die ik daar zag en mocht fotograferen (zie foto) had ik een heel gesprek over Nisergadatta. Dat begint goed en onverwacht spiritueel, dacht ik. In de Amstelstraat stond ik te fotograferen en wisselde ik wat uit met een vrouw uit Dalfsen die Amsterdam maar niks vond, en 100 meter verder met een Colombiaans meisje (zie foto).

Vervolgens viel ik met mijn neus in de boter bij een demo van EXTICTION REBELLION (zie foto’s), de groep jongeren die het verkwanselen van de aarde, met als gevolg de klimaatsveranderingen, niet meer pikt en actie onderneemt. Ze genereren extra aandacht door dat op een smakelijke manier te doen, maar daarom niet minder indringend, of juist dáárdoor zo onontkoombaar. Hier demonstreerden ze specifiek tegen kledingzaak H&M.

En als klap op de vuurpijl kwam ik dhr. Ritman tegen, een van de voormannen van de rozenkruisers-groep waar ik 15 jaar lid van was, daar heb ik ook een hele tijd mee staan praten.

Kortom…………..

Groetjes

rené

De luchtfietser., onderdeel van een object van het Amsterdam Light Festival dat er aan zit te komen, vanaf 2 december in volle glorie las ik ergens.
Deze man vond ik er zo mooi uitzien dat ik vroeg of ik hem mocht fotograferen en de foto op mijn blog zetten, en dat mocht. Ik dacht eerst dat hij marktkoopman was, maar hij had deze spullen net gekocht. De reden voor het kopen van de pop, en hij liet dat zien, was omdat er een gat in haar hoofd zat waardoor je kon zien dat haar hoofd leeg was. En dat begreep ik meteen. We kregen daar een gesprek over en hij bleek elke ochtend via youtube naar het voorlezen van het boek IK BEN/ZIJN van Nisargadatta te luisteren en was dan compleet gelukkig. Dat boek van tegen de 900 pagina’s heb ik ook gelezen. Ik zag pas op de foto dat hij ook een Buddha-beeldje had gekocht, dat paste ook bij hem. Echt een heel bijzondere ontmoeting.
Ja toen moest ik natuurlijk ook deze doeken fotograferen. Ze horen bij een stand van de Waterlooplein-markt die vanwege de herinrichting daarvan tijdelijk voor de Stopera staat.
De IDFA-vlaggen op de Blauwbrug.
Waarom zou die brug eigenlijk de Blauwbrug heten?
Toen ik deze foto nam zei een mevrouw,: “wat is hier nou mooi aan, alleen maar vreetschuren.” “Nou mevrouw, je moet kijken naar wat je mooi vind, ik zie die vreetschuren niet eens.” Waarop ze zei dat ze niet om die vreetschuren heen kon, of iets van die strekking. En dat dat in Dalfsen wel anders was. O hemel, dacht ik, Dalfsen.
Toen ik deze foto gemaakt had zag ik dat er pal achter mij een meisje op een trapje zat, met een camera. Ik zei: je hebt zeker dezelfde foto gemaakt, wat ze beaamde. Het moest wel verder in het Engels want ze sprak slecht Nederlands, ze was het nog aan het leren want ze kwam uit Colombia en woonde hier. Ze zag dat we allebei een Sony hadden, en daarmee maakten we van elkaar een foto al fotograferend.
Dit zie je ook overal.
Een demo-optreden van EXTICTION REBELLION. Die hebben dat goed begrepen: om aandacht voor onze zaak te krijgen kan je het er beter leuk uit laten zien, dat trekt meer publiek. Ze demonstreerden hiermee tegen het beleid van H&M dat mensen uitbuit en de aarde uitput.
Bijna dezelfde jongen op een affiche van de opera.
DISTRACT FROM EXPLOITATION OF PEOPLE AND PLANET staat er op het spandoek, als onderdeel van de “GREENWASH INSTRUCTIONS”
De consument wordt in de cadeautjes-sfeer gebracht.
Om Corona kom je nergens heen.
Gewoon een mooi plaatje. Ik zag de zwaan op 50 meter afstand aan de andere kant van de Herengracht zwemmen (of wat doet een zwaan, peddelen, aan komen drijven?) en hoopte dat hij zou oversteken en voorbij die mooie stoel zou gaan, en dat deed hij.
Ik geloof dat ik dat wel ooit gezien heb maar nooit beseft dat dat een permanente kiosk is : Pink Point staat er boven, Gay and Lesbian Info. Bij het homomonument bij de Westerkerk.
Het homomonument.
Dezelfde foto van de Westertoren.