Rotterdam: de pot

“De pot”, dat is de naam die de Rotterdammers gegeven hebben aan het depot van het Boijmans van Beuningen museum. Daar zijn ze goed in die Rotterdammers: zo heet de Beurs-traverse de “koopgoot”, en het beeld Santa Claus op het Eendrachtsplein: “kabouter buttplug.”
Het gebouw is er neergezet omdat het Boijmans van Beuningen voor tien jaar dicht is vanwege een grondige verbouwing. En het is werkelijk een aanwinst voor de stad, mijn mond viel letterlijk open toen ik het zag.
Ook van binnen is het heel bijzonder. Hoewel het dus een depot is valt er ook wat kunst te bekijken, al staat het meeste opgeslagen in de ruimtes van de buitenste schil van het gebouw. Het publiek dat geen rondleiding wil komt alleen in het middelste gedeelte, al zijn er twee ruimtes van de schil toegankelijk: eentje met schilderijen en de ander stond nu leeg, wat ook heel indrukwekkend was. Behalve depot herbergt het gebouw ook restauratiewerkplaatsen en een kantoor, ook is er bovenop een museum-restaurant.
Hoewel er dus ook kunst te zien is eist het gebouw zelf de meeste aandacht op. Er lopen kris kras trappen van de ene etage naar de andere, en er zijn glazen vloeren waaronder kunst tentoongesteld is. Ik heb geen hoogtevrees maar het begon me toch enigszins te duizelen toen ik over zo’n vloer liep waaronder glazen voorwerpen te zien waren terwijl je meteen daaronder mensen over trappen zag lopen in de diepte, brrrrr. De liften zijn prachtig verlicht en met een glazen wand zodat je de mensen er in goed ziet.
De enige “echte” tentoonstellingsruimte, met ongeveer 15 schilderijen, hebben we overgeslagen want we hadden er geen zin in om daarvoor 5 minuten in de rij te gaan staan. Het gebouw zelf, daar ging het ons om.
groetjes
rené
PS: er is een uitermate interessant stuk in de National Geographic verschenen, geschreven door Cecilia Tabak, met de ontstaansgeschiedenis van het gebouw, waaronder de noodzaak daartoe en de financiering. Echt de moeite waard: klik HIER






VANAF HIER FOTO’S OP EN VANAF HET DAK GENOMEN:




VANAF HIER FOTO’S VAN BINNENIN HET GEBOUW:







VANAF HIER FOTO’S VAN HET DEPOT-GEDEELTE DAT JE ALLEEN MET EEN RONDLEIDINGS-GIDS KON BEZOEKEN:


