Rondje IJburg

Door het ratvocaten-gedoe ben ik een beetje achter geraakt met fotografie. Ik had sowieso minder lol in fotograferen de laatste tijd, maar had ook al foto’s gemaakt die ik nog wilde laten zien maar nog geen zin in had gehad om die uit te zoeken.

Eén item ging over een fietstochtje vorige week naar de uiterste punt van IJburg. Hier volgt een foto-verslag daarvan. De foto’s beginnen in het Flevopark. Vandaar zijn we de fietsbrug over het Amsterdam-Rijn kanaal over gegaan, de Nescio-brug, om via het Diemerpark ter hoogte van het einde van IJburg terecht te komen. Daar bleek een hele nieuwe wijk gebouwd te worden. Ik was met Jan en we houden allebei van bouwplaatsen, nou, dit was er een. Toen we daar stonden te fotograferen kwamen er twee mannen voorbij waar we een hele tijd mee hebben staan praten. Ze woonden vlakbij, en een van de twee wilde in een nog te bebouwen stuk van dat opgespoten land gaan wonen over een aantal jaren als de kinderen de deur uit waren.

Omdat ik dit blog maak na het privacy-gebeuren heb ik voor de zekerheid de mannen die ik later van een afstandje heb gefotografeerd maar weg gelaten, terwijl ik zeker weet dat ze het niet erg hadden gevonden als ik die geplaatst had. Wel een paar werkmannen geknipt maar onherkenbaar, van eentje heb ik zijn profiel geblurd. Ook een paar andere mensen die er klein en van veraf op staan geblurd.

Ik denk dat ik veel te voorzichtig ben geworden, want ik heb inmiddels begrepen dat als je geen commercieel fotograaf bent en een journalistieke inslag hebt veel mag, maar ik ben even erg op mijn hoede. Dit soort dingen moet je niet te vaak meemaken en waarschijnlijk houden die ratten me nu in de gaten. Ik hoorde dat er advocaten zijn die niks anders doen dan internet afstruinen om te kijken of ze niet ergens iemand in de val kunnen lokken, en ook dat er zoekmachines zijn die daarop ingesteld zijn. En een paar dagen geleden hoorde ik een gruwelverhaal uit de tweede hand van iemand die een foto voor haar kledingwinkel had gebruikt van iemand die een kledingstuk van haar droeg en daarvan een foto op internet had gezet. Ze had dat gedaan zonder toestemming te vragen en dat werd een rechtszaak. Ze kwam er niet onderuit om daardoor € 12.000 aan de “gedupeerde” te moeten betalen. Hier in Amsterdam, niet in Amerika waar dit soort dingen al helemaal big business is!!!!!!!

groetjes

rené

PS: dat kledingverhaal ligt misschien toch een slagje anders bedenk ik me nu. De betreffende kledingzaak verkoopt pikante kleding, en daar zou het hem wel eens in kunnen zitten. Dat iemand ergens die foto privé heeft neergezet en niet wilde dat dat openbaar gemaakt werd. Ik moet dat nog eens navragen. Maar ik ben wel even met dit soort dingen bezig.

In de verte de vuurtoren van Durgerdam.
Dit deed me een beetje denken aan het begin van Lelystad. Dat herinner ik me nog goed uit mijn jeugd: een net drooggemalen polder met aan de dijk wat barakken waarin o.a. een soort tentoonstelling met uitleg wat er zou gaan gebeuren.
Dit is de vuurtoren bij Durgerdam. Nooit geweten dat die op een eilandje stond, dat zie je namelijk niet vanuit Durgerdam.
Dit zijn de drie silo’s van Zeeburger-eiland waar enorme bouwsels op komen, zag ik op een computersimulatie, of hoe heet zoiets.