Reggio Emilia: het station van Calatrava

Vanaf de snelweg.

Toen we twee jaar geleden op de snelweg door de Povlakte het station van Reggio Emilia zagen voorbij flitsen besloten we dat nog eens te bezoeken als we daar ooit in de buurt zouden komen. Nou, deze vakantie was het zover. We vonden het inderdaad prachtig en hebben er wel 1,5 uur doorgebracht. Ik vond de foto’s zo mooi dat ik het een heel blogje waard vond.

Het station is niet het enige dat de Spaanse architect Calatrava heeft ontworpen, ook dat van Luik is van hem. Daar zijn we trouwens ook al eens geweest. Calatrava is een geweldige architect, het zijn allemaal kunstwerken die hij maakt. Een nadeel hebben zijn creaties wel: ze zijn niet te onderhouden. In Valencia staat een gebouw waar ze bij bepaalde delen ervan niet eens bij kunnen, zelfs niet met een hoogwerker. Hier zag je al roest aan het uiteinde van elk segment, het zou een enorme klus worden dat te schuren en opnieuw te verven. Daar komt bij dat Italianen sowieso niet zo van het onderhoud zijn, dus over een paar jaar ziet het er niet meer uit. Maar prachtig is het allemaal wel nu.

Het station heet officieel ” Reggio Emilia Alta Velocitá Mediopadana”, en zoals je uit die naam op zou kunnen maken is het alleen voor hogesnelheidstreinen. Mediopadana betekent trouwens Middenpovlakte. Er zijn twee maatschappijen, Italo en Freccia Rossa, die er gebruik van maken voor de trajecten tussen Napels-Rome en Milaan, Turijn en Venetië.

Jan heeft ook weer een blogje gemaakt met daarin de chronologische volgorde van de reis, beschreven en in foto’s, dus wie wil: zie HIER

Groetjes

rené