Ravage in het Vliegenbos

De stormen van een paar weken terug hebben flink huisgehouden in het Vliegenbos naast ons tuinencomplex. Eergisteren hoorde ik het relaas van tuinder Martijn die daar toen was. Zijn tuin ligt aan het hek met het Vliegenbos, precies ter hoogte van de plek waar het geweld het heftigst was. Hij vertelde dat hij de ene enorme boom na de andere hoorde omvallen, maar dat hij niet bang was omdat de bomen niet zijn kant uit vielen vanwege de windrichting. Hij moest wel een medetuinster kalmeren die ook op de tuin was gebleven. Een fles wijn wil dan wel eens helpen.

Toen de storm over zijn hoogtepunt heen was, maar nog lang niet opgehouden, deed hij iets wat heel link was: met twee dames van de tuin is hij het Vliegenbos in gegaan, klauterend over de omgevallen bomen, het was bloedstollend spannend daar in het aardedonker terwijl het nog behoorlijk waaide. Hij zei dat het een van de beste ervaringen ooit was, en dat hij het gevoel had dat hij echt leefde. Nou zei ik, daar heb ik geen storm voor nodig, ik heb dat ook als ik naar een narcis kijk. Ik vind dat een beetje de makke van deze tijd, dat je heftige ervaringen nodig hebt om te voelen dat je leeft. Op kermissen worden de overdekopdraaimachines, of hoe die dingen ook heten, hoe langer hoe gevaarlijker, de vakanties moeten verder weg en exotischer etc. Terwijl je als je goed kijkt overal contact kan maken met het echte leven.

Met vriend Sunny eergisteren door het bos gelopen: veel is weggehaald maar ze laten ook een hoop liggen. Van vorige stormen staan er ook nog wat wortelplakken rechtop. Ik hoorde dat in een zo’n wortelmuur een ijsvogelpaartje was gaan nestelen. Dat is ook de reden dat ze het een beetje wild laten: bevordering van het dierlijke welzijn. En ja, ook na een storm gaat het leven gewoon door, dat is in alle opzichten een geruststellende gedachte. Ook na corona en Oekraïne houdt het niet op.

De omgevallen iepen worden ontveld omdat anders de voor iepen dodelijke iepentor daar zijn eitjes in deponeert zodat de iepenziekte verder verspreid wordt. Door al dat soort maatregelen is die ziekte nu volledig onder controle. Veel ontvelde stammen lagen aan de Meeuwenlaan naast ons complex en die werden daar gehakseld. Wat er naast de hakselmachine was gevallen ligt nu o.a. in mijn tuin, op de paadjes.

Groetjes

rené

Deze liggen er al een tijdje.
Vers omgewaaid
Reiger in wortelkuil
Het leven gaat door, maar niet voor dit arme kikkertje. Het was net zo lekker in die wortelpoel
Zijn eerste en teven laatste vliegreis.
Nieuw leven wordt ook weer voorbereid
Het dode hout zorgt ook weer voor nieuw leven
Idem
Deze buizerd knipte ik van bijna honderd meter afstand, moest hem erg bijwerken maar is toch redelijk duidelijk geworden.