R.I.P buurtgenoot dhr. Tsang

Dagenlang was de buurt er mee bezig, de vermissing van de Chinese meneer Tsang. Overal hingen A-4tjes met zijn beeltenis, en op de facebookgroep “I Love Nieuwmarktbuurt” was zijn verdwijning dagenlang HET thema. Ook mijn eerste gedachte was zoals die van velen: hij is vast verdronken, je kan niet dagenlang onvindbaar zijn, zwervend door Amsterdam. Hij zou ergens in de Pijp gesignaleerd zijn, maar dat geloofde ik niet, als hij dakloos zou zijn zou de politie hem wel vinden en als iemand hem onderdak zou verschaffen zou die onmiddellijk de politie waarschuwen. Ondertussen zag ik een politieboot met hond op de voorplecht het water van de Oudeschans afspeuren.

Toen ik zoals gebruikelijk mijn raam naar de galerij open had om te luchten na het eten, kwam mijn buurman de trap op en raakte ik met hem in gesprek. Meneer Tsang bleek de vader van mijn directe onderbuurvrouw te zijn, dat had hij een paar minuten daarvoor van haar gehoord. Ik heb weinig contact met haar hoewel we af en toe een praatje maken als we elkaar toevallig tegenkomen. Ik weet niks van haar en wist bijvoorbeeld niet dat haar vader in de straat woonde. Wel had ik af en toe een Chinese meneer aan het einde van de straat naar binnen zien gaan. Dat was me opgevallen omdat ik elke keer dacht, hé, daar loopt oude opa, de Chinese meneer die in Flesseman woonde toen ik daar werkte. Maar elke keer bleek hem dat dus niet te zijn, en nu weet ik dat het de vader van mijn benedenbuurvrouw moet zijn geweest.

Hij bleek verdronken te zijn in het water van de Geldersekade. Ik kwam er toevallig langs toen hij in een soort kuip, bedekt, een wagen in werd gehesen.

Vandaag werd hij begraven. Pal voor mijn raam, en dus ook dat van mijn buurvrouw, stapte de bijrijder van de lijkwagen uit om het laatste stuk naar zijn voormalige huis te lopen waar o.a. zijn dochter hem stond op te wachten.

De buurt heeft erg meegeleefd en die betrokkenheid is wel kenmerkend voor de Nieuwmarkt-buurt. Hoe verschillend de bewoners ook zijn, het besef hier te wonen, in deze historische buurt, schept toch een band. En ik denk dat die band ook nog eens erg versterkt wordt door de facebookgroepen van deze buurt, en met name van de grootste, de voornoemde “I Love Nieuwmarktbuurt” groep met meer dan 4000 leden.

Groet

René