Pride Amsterdam 25 jaar: ook 1 foto van mij in het Vondelpark

Loco-burgemeester Marjolein Moorman

Dit jaar wordt gevierd dat de PRIDE 25 jaar bestaat. Eigenlijk niet iets om te vieren, want gay-zijn zou gewoon moeten zijn maar is dat zelfs in Amsterdam niet. Er blijken altijd mensen te zijn die zich denken te moeten bemoeien met het leven van andere mensen, en er dus blijk van geven dat ze geen benul hebben van hoe alles in elkaar zit. We komen allemaal voort uit de oerbron, zijn creaties van de Goddelijke scheppingskracht of hoe je dat ook wil verwoorden. De een is met een donkere huid op de wereld gekomen, de ander wil geen dode dieren eten, aanbidt weer een heel andere god dan iemand anders of wil alleen maar voetballen. Helaas zijn er dus nog steeds mensen die niet het ontwikkelingsniveau hebben dat ze dat inzien en één aspect van die diversiteit aan goddelijke creaties er uit pikken waar ze het niet mee eens zijn, namelijk de sexuele uitingsvorm, en daar op gewelddadige wijze uiting aan geven.

Wij zijn bevoorrecht dat we in een land wonen waarin die achterlijkheid niet de vrije loop krijgt: wij wonen in Nederland, en dan ook nog eens in Amsterdam, en gelukkig niet in nieuw-West moet je er eerlijkheidshalve bij zeggen. Maar je zal maar in Polen of Hongarije wonen, om van verder afgelegen landen maar te zwijgen. Persoonlijk vind ik dat genoemde landen met gezwinde spoed de EU uitgemieterd moeten worden: geef ze maar terug aan de Russen, ze zijn nog niet toe aan ons ontwikkelingsniveau. Ga maar lekker met elkaar weer gezellig alles onderdrukken zoals vroeger, en niet alleen de gays maar ook iedereen die in andere opzichten niet precies hetzelfde is als jullie. Ontkenning van de diversiteit van de schepping dus, zal nog wel even duren voordat het goed komt met jullie.

Enfin, er was een fotowedstrijd uitgeschreven ter gelegenheid van die 25 jaar en daar heb ik aan meegedaan. Er zou een fototentoonstelling in het Vondelpark komen met 50 foto’s, en een fotoboek. Op het uitgekozen worden voor die 50 foto’s was natuurlijk geen kans, achteraf bleek dat er 13.000 foto’s ingestuurd waren, maar voor dat fotoboek dacht ik wel een kansje te zien. Arno, die mij op de wedstrijd had gewezen, en Jan deden ook mee. Tot mijn verbijstering bleek zowel van mij als van Arno een foto uitgekozen te zijn voor in het Vondelpark, en alle drie komen we in het fotoboek!!! Gisteren ben ik met Jan naar de opening geweest, Arno en zijn vriend waren er natuurlijk ook.

Ik had van tevoren de route gezien waar ze stonden en dat was vanaf de Vondelkerk. Ik wilde perse vanaf dáár de boel gaan bekijken, wat nog een hele omweg vereiste, omdat ik had bedacht dat het erg leuk zou zijn om vanaf het begin de route langs te lopen en helemaal als mijn foto dan de eerste zou zijn. Toen we bij het park aankwamen stopte er een sjieke auto en ik zei tegen Jan: dat is vast de locoburgemeester Marjolein Moorman die de zaak komt openen, en dat bleek te kloppen. Er was verder niemand, op het ontvangst-comité van 3 personen na, dus we konden ongestoord fotograferen. Toen we apart van dat gezelschap naar het begin liepen kreeg ik wel de riebels: mijn foto bleek inderdaad de eerste te zijn. Omdat de locoburgemeester achter ons liep en dus iets later bij die foto arriveerde vroeg ik haar of ze met mij op de foto wilde voor mijn foto, en dat wilde ze, Jan maakte hem.

Dat was dus wel een heel bijzonder begin. Het bleek sowieso een erg leuke happening, maar de beschrijving daarvan zou wel erg lang worden, ik zet wel wat onder de foto’s neer. Er hingen, daar denk ik nu opeens aan, ook twee foto’s van de bekende fotograaf Jan van Breda, daar heb ik ook nog even mee gesproken want die ken ik van vroeger: ik heb 17 jaar tegenover hem gewoond in de Ruijschstraat.

Groetjes

René

Dit is dus de eerste foto vanaf de Vondelkerk, die van mij.
Met loco-burgemeester Marjolein Moorman, ze heeft haar ambtsketting om.
De foto’s met de vlag zouden door Marjolein Moorman onthuld worden bij wijze van opening.
Hier dus
Victoria False, zat ook in de jury, en Jan.
Eerst een toespraak van Lucien Spee de Castillo Ruiz en daarna van de loco-burgemeester.
Een van de medewerkers, en niet de lelijkste.
Samen met Arno en zijn vriend Roberto, foto door Arno met de zelfontspanner genomen.
Een van de betere foto’s vond ik, deze is van Jan van Breda.
Rechts de organisator Lucien Spee de Castillo Ruiz. Ja nog maar eens een keer genoemd, wat een heerlijke naam.
Met deze agenten hebben we een tijdje staan praten.
De maakster van deze foto, Annemiek van der Werff, zat naast ons en daar hebben we ook een tijdje mee gepraat.
Dit is de foto van Arno.
De maakster van de foto met Dolly Bellefleur.
En aan het eind van de middag na twee biertjes nog eens.
Dit is de originele foto. Niet de mooiste die ik ingestuurd had, en zelfs niet de mooiste van die boot over 50 jaar Stonewall, dat is de volgende namelijk vind ik.