Oude Kerk: de toren in zwart-wit

Ik heb een tijdje geleden een rondleiding gehad in de toren van de Oude Kerk. Dat was in het kader van een interview met redacteur Bert Nap van het inmiddels gestopte buurtblad d’OudeBinnenstad die daar klokkenluider is. Dit blog is van het inwendige van de toren. Ook heb ik er nog, ter kleine aanvulling, 4 foto’s van de buitenkant bij gezet; ik heb namelijk al een blog gemaakt van het uitzicht vanaf de toren en dat is HIER te zien.

Groet

René

Vanaf begane grond is dit de ingang van de toren.
Dit zijn de oorspronkelijke klokken van het carillon, niet meer in gebruik dus en hier in een soort “museum-opstelling”. Bert Nap geeft hier uitleg over.
Een van mijn leukste foto’s ooit vind ik, demonstratie van het klokkenluiden door Bert Nap.
Oude “hamers” om de klokken te laten klinken.
Hier twee nieuwe hamers te zien.
Het carillon wordt aangestuurd door deze ronde trommel met gaten voor pluggen die de gewenste klok laten klinken als zo’n plug bij het palletje van het koord van desbetreffende klok aankomt, beetje zoals een draaiorgel werkt.
Het bord met noten-letters geeft aan waar de klokken met welke toonhoogte ingeplugd moeten worden om een muziekje te kunnen laten klinken.
In WO II haalden de Duitsers de klokken weg. Ze wilden de grote klokken omsmelten vanwege het koper, maar de kleinere carillon-klokken werden ontzien en elders opgeslagen (als ik het me goed herinner op het marineterrein). Burgemeester Voute, die naar ik van Bert hoorde een beetje teveel zijn oren naar de Duitsers liet hangen, zorgde er daarentegen wel voor dat een aantal klokken “verkeerd” gemerkt werd zodat ze als carillon-klok werden geregistreerd en zo behouden bleven. De merktekens op deze klok zijn dus carillon-merktekens.
Ja ja, door een onbespiede bezoeker er in gekerfd.
Oude klepels.
Oude wijzers dus.
Deze deur naar het plafond van de kerk stond tegen de (brandpreventie-) regels open, die moest dus dicht gedaan worden, maar we zijn daarom toch ook even op het plafond gaan kijken waar een luikje zat waar doorheen je het orgel kon zien.
Dit is dus het plafond van de kerk.
Foto door het luikje genomen waardoor je de bovenkant van het orgel kon zien.
Een van de uitzichten vanaf de toren: vooral het gebouw van de Bijenkorf.
Oudekerksplein en een stukje Warmoesstraat en Beurs van Berlage.
De tophaan.