Oude familie-foto’s

Onze overgrootmoeder

Vandaag is mijn zus jarig, 69 is ze geworden (68 bleek tijdens het felicitatie-telefoontje), en toevallig kreeg ik juist gisteren via Whatsapp een aantal oude familie-foto’s opgestuurd van een achterneef, Frank Schilder. Dus ik dacht er vanochtend aan om daar maar eens een familie-blogje van te maken.

Ik kan goed met mijn zus opschieten maar zie haar gemiddeld zo eens per jaar, ik ben niet erg actief in het onderhouden van familie-banden. Wel ga ik, als dat zo uitkomt, naar de jaarlijkse familie-reünie van neven en nichten.

De reden van het sturen van die foto’s was dat de moeder van achterneef Frank Schilder vorige maand is overleden en hij fotoboeken vond met oude foto’s. En daar zaten dus onze OVERGROOT-OUDERS bij. Maar ook onze GROOT-OUDERS, die op de Zeedijk hier in Amsterdam een sigarenzaak hadden, en MIJN GEBOORTE-KAARTJE!!

En dat geboortekaartje klopt niet! En opeens snap ik iets wat op de middelbare school gebeurde. Toen ik mijn middelbare-school diploma bekeek dat ik in 1968 kreeg raakte ik in paniek, want daar stond mijn naam fout op en ik dacht: dan is het diploma niet geldig. Op het diploma stond: REINERUS HERMAN CORNELIUS MARIA LOUMAN, en niet HERMANUS. Ik ben toen de dag na de uitreiking (waar mijn ouders niet bij waren want ik was ervan overtuigd dat ik gezakt was en bellen ging mis toen ik wel met de hakken over de sloot geslaagd bleek, want ik vergat een 0 te draaien vóór hun nummer) min of meer in paniek naar school gegaan om te proberen dat recht te zetten. Maar wat bleek: het klopte, ik had 18 jaar gedacht dat ik R.Hermanus C.M. heette. Of dat door dat geboortekaartje kwam weet ik niet want ik wist wel dat mijn vierde naam Maria was en die stond óók niet op het geboortkaartje, maar frappant vond ik het wel.

En opeens komt een andere herinnering boven: mijn ouders vertelden dat ik toen ik amper kon praten mijn naam niet kon uitspreken, ik zei i.p.v. reinerus hermanus cornelius: keninnus kenannus kenonnus. Mijn ouders hebben me natuurlijk die naam proberen te laten uitspreken en dachten dus waarschijnlijk ook dat ik Hermanus heette, anders was ik nooit op kenannus gekomen natuurlijk. Ik hou erg van dit soort uitzoekerijtjes.

Groetjes René

Onze overgrootvader
Trouwfoto van onze groot-ouders
Mijn oma met mijn vader.
Onze ouders. Deze foto had ik natuurlijk al, ik zet hem er ter completering bij.
Mijn geboortekaartje, met twee fouten in mijn naam dus.