Oostenburg

Op 12 februari 2018 was ik er voor het laatst geweest, als ik er tenminste ná mijn laatste blogje over deze buurt inderdaad niet meer naartoe ben gegaan. En dat lijkt me erg waarschijnlijk, want anders had ik er zeker foto’s gemaakt en laten zien, ik wandel nooit zonder camera.

Nou, ik wist niet wat ik zag. Een hele nieuwe wijk zijn ze daar aan het bouwen.

Die evenementenhal stond er al, maar de meeste gebouwen waren in aanbouw. Het interessantst vond ik echter de oude gebouwen die ze begonnen zijn op te knappen. Een hele leuke is een scheepshal waar ze een soort kas van gaan maken zag ik op een billboard (zie foto).

Maar het allerleukst vond ik nog de van Gendthallen omdat ik daar herinneringen aan heb. Op 16 juni 2015 heb ik in één zo’n hal namelijk meegedaan aan een zangproject van Merlijn Twaalfhoven. Daar deden minstens 100 mensen aan mee en hoewel ik het echt wel een gebeurtenis vond die de moeite waard was had ik toch het meeste plezier in het fotograferen van die hal zelf, met de mensen die meededen als decorstukken bijna. Dat kwam omdat de hele hal beschilderd was met prachtige graffiti. Ik heb de foto’s daarvan opgezocht en er hier beneden wat van bij gezet.

Toen ik vorige week voor de bewuste hal liep zag ik een jongen op een richel klimmen om die hal in te kijken want die was afgesloten. Ik raakte met hem en zijn vriendin in gesprek en ben ook op die vensterbank geklommen om te kijken of ik nog wat van de die graffiti kon zien, en door die vuile ruit heen fotograferen. Ik zag inderdaad een klein stukje hal met een verwaarloosde afbeelding die ik op een oude foto nog in verse hoedanigheid kon terugvinden!

De allergrootste toevalligheid is wel dat ik net een boek van Merlijn Twaalfhoven gekocht heb en aan het lezen ben!!! Hij is een idealist pur sang en er van overtuigd dat er een belangrijke taak is weggelegd voor de niet ingekapselde kunsten om mensen bij elkaar te brengen en de verschillen tussen bevolkingsgroepen te overbruggen en zo een betere wereld te bewerkstelligen. Zo heeft hij bijvoorbeeld muziek-projecten gedaan in de Palestijnse gebieden, in Syrische vluchtelingenkampen en op daken in Cyprus aan zowel de Turkse kant als tegelijkertijd aan de Griekse kant.

Groet

René

De grote hal rechts stond er al in 2015.
De scheepshal waar ze een kas van gaan maken
idem
Zoiets wordt het zag ik op een billboard.
Zelfde hal
Náást die hal
De van Gendt-hallen.
Hier kon je dus kennelijk naar binnen kijken.
En dit zag je dan en kon ik enigszins fotograferen. De afbeelding van dat tram-achtige voertuig iets rechts van het midden zie je op de volgende foto uit 2015 in verse kleuren.
het project, middenin Merlijn
Ik geloof dat dit de tweede shift was, daar zat ik in.
Dit was café ROEST waar je wat kon consumeren. Toen ik er in 2018 was en het al gesloten bleek kwamen er net mensen uit die daar foto’s hadden gemaakt. Ik herinner me dat het heel fotogeniek was maar ik kon mijn eigen foto’s uit 2018 dáárvanniet meer vinden.
Nog een laatste blik achterom.