Ook positieve berichten: de Bubble Barrier van Boyan BijvoorBeeld

Soms heb ik het idee dat ik bestuurd word. Of ge-stuurd. Waarom moest ik nou zo nodig naar het Westerdok, en op de loop/fietsbrug daar gaan staan terwijl er niks bijzonders te zien is. Nou ja, alles is bijzonder als je ergens gaat staan en goed gaat kijken, maar toch. Dat gevoel dat je niet zelf beslissingen neemt schijnt aantoonbaar te zijn: je onderbewuste maakt een keuze om bijvoorbeeld in dit geval naar het Westerdok te gaan, en pas daarná krijg je het bewuste idee om eens bij het Westerdok te gaan kijken. Maar dan nog, ben JIJ het dan die het idee in het onderbewuste plant of komt dat weer ergens anders vandaan?

In dit geval kon ik echter de oorsprong van het implanteren van het idee in mijn onderbewuste reconstrueren. Wat is namelijk het geval? Een paar dagen geleden had ik toevallig ergens iets gelezen over de Ocean Cleanup van Boyan Slat, en dat je, behalve het opruimen van die plastic soep in de oceanen ook iets moest doen aan de oorzaak ervan, de aanvoer via rivieren. Daarvoor is een “interceptor” ontwikkeld die op milieu-vriendelijke manier plastic uit het rivierwater haalt. Het plan is om dat apparaat in 5 jaar in de 1000 vervuilendste rivieren te plaatsen. Op een paar plaatsen is het al zover en werkt het uitstekend. Ik zag ergens dat er in Amsterdam ook een was, maar was vergeten wáár.

Maar voor die apparaten is particulier geld nodig, want die vervuilendste rivieren bevinden zich meestal in de armste landen en die hebben daar geen geld voor. Over het algemeen ben ik maar matig geneigd geld naar allerlei goede doelen over te maken want ik heb alleen AOW en een pensioentje van € 120,- en moet dat per maand vaak aanvullen met “erfenis-geld” dat ik van mijn overleden ouders kreeg. Maar sinds Corona hou ik daarvan geld OVER, een uitzonderlijke luxe. En ik was zo onder de indruk dat ik, onder het motto “alle kleine beetjes helpen” € 25,- heb overgemaakt.

Toen ik een tijdje op die brug stond en net weg wilde gaan zag ik hem, geheel onverwachts dus: DE BUBBLE BARRIER!! Het is een minder grote dan de interceptors die ze in die 1000 rivieren willen gaan plaatsen maar het principe is hetzelfde. Meteen begreep ik hoe het kwam dat ik “gestuurd” was naar het Westerdok. Mijn enthousiasme over dat positieve bericht in deze barre tijden had zich in mijn onderbewuste verankerd, alsmede de plaats waar in Amsterdam zo’n apparaat lag, wat ik helemaal vergeten was, en me op het lumineuze idee gebracht om eens op de brug bij het Westerdok te gaan staan, niet wetend waarom!!!!!

Groetjes

rené

PS: toevallig loopt de route van Thomas Rosenboom die hij elke dag loopt en beschrijft in zijn kleine boekje De Grote Ronde hier precies langs. Hij schrijft er niks over. Zou hij het gezien hebben, was het er nog niet toen hij het schreef, of is het afgevallen als onderwerp?

Er lag nog niet veel in toen ik er was. Misschien komt dat omdat er vaak bootjes met mensen met schepnetten door de grachten varen om plastic te verzamelen. Maar misschien was hij net geleegd. Ik raakte in gesprek met een jongen en een meisje hierover en ik opperde dat we misschien wat plastic in het water moesten gooien.
Nu nog maar 1 plastic flesje en een blikje.