Ontdek je stad

Op 14 mei kon je je stad ontdekken, 24 Hours lang. Nou, daarvoor laat ik me natuurlijk geen twee keer uitnodigen. Een van de gebouwen waar ik nog nooit naar binnen ging was dat van de Groote Industrieele Club, tegenwoordig de Koninklijke Industrieele Groote Club, op de Dam. Dat is het gebouw waar de koning altijd naar binnen stapt na de dodenherdenking op de Dam. Ik kan het dakkoepeltje ervan vanuit mijn galerij zien.

Het is niet een ambiance waar ik in maatschappelijk opzicht affiniteit mee heb, maar ik vond het toch leuk om eens kennis mee te maken. We werden rondgeleid door een vriendelijke dame die het steeds had over “we” als ze het over zaken betreffende de club had. Op een gegeven ogenblik werd ik toch nieuwsgierig en vroeg ik haar uit hoofde waarvan zij lid was: ze bleek notaris geweest te zijn. Zo’n beroep waarvan ik altijd denk: “blij dat er mensen zijn die dat graag doen, dan hoef ik het niet te doen”. Dat heb ik trouwens met de meeste beroepen.

Verder zag het er eigenlijk uit zoals je wel kon verwachten. Bij het weggaan zei ik haar dat ik er erg van genoten had, maar dat ik het wel een minpuntje vond dat “mijn grote vriend” de overleden prins Bernard aan de muur hing. Beatrix hing er ook trouwens, en het statieportret van Willem-Alexander en Maxima was er vanzelfsprekend ook te zien. Ze zijn daar natuurlijk zo koningsgezind als de pieten. Maar het gebouw zelf kon ik wel waarderen.

Groetjes

rené

Een stemmig strijkje voor de “nieuwe” bezoekers.
Vanuit de club werd aan het eind van WO II door Duitse officieren op de feestende menigte geschoten.
De ontvangsthal met receptionisten.