Ondernemers in de Nieuwmarktbuurt

Dit zijn de eigenaren van mijn stamkroeg de Queenshead op de Zeedijk, Leon (links) en John. Ik kwam er jarenlang elke maandag maar ben er sinds Corona niet meer geweest, een van de dingen die ik echt mis, maar ik ben dan ook super-voorzichtig.

En specifieker gaat het om ondernemers in het postcodegebied 1012. Want ik maakte ze voor d’OudeBinnenstad en dat gaat alleen maar over 1012, de wallen en zeer naaste omgeving. Ik woon zelf in het gebied 1011, aan de St.Antoniesbreestraat die uitkomt op de Nieuwmarkt zelf, en dat wordt door de redacteuren gekscherend bestempeld als “het buitenland”. De redacteuren moeten in principe ook allemaal woonachtig zijn in 1011, maar daar wordt niet strikt de hand aan gehouden heb ik de indruk. Als iemand echt naar een ander stadsdeel verhuist is dat wel een reden om eens na te denken om ermee te stoppen.

Anyway, ik woon dus in het buitenland maar ze wilden me toch als fotograaf hebben. Een van de oorzaken dat ik in the picture kwam is dat ik op de facebookgroep “I Love Nieuwmarktbuurt” zit, en daar kijken veel tienelvers naar, o.a. minstens een van de redacteuren. Zij vroeg me. Die facebookgroep is trouwens opgericht door Ingla Cuenca Wong: tot mijn grote afgrijzen ligt zij momenteel in het AMC vanwege Corona, aan het zuurstof maar gelukkig niet op de IC.

Ik noem onder de foto’s de namen van de ondernemers, maar voor de verhalen die de redacteuren over hen schreven moet je naar de krant zelf, HIER is de link. O ja, deze foto’s staan daar allemaal in maar “omgekeerd gekleurd”: de zwart-witte in de krant heb ik hier in kleur gezet en de gekleurde in zwart-wit. Ik lever ze zowel in kleur als in zwart-wit aan, dus dat was zo gepiept.

groetjes

rené

Dit is Michiel, eigenaar van bloemenwinkel Jemi in de Warmoesstraat. We waren er een dag eerder geweest maar bij thuiskomst bleek de foto niet scherp, dus een dag later heb ik hem opnieuw gemaakt, helaas had hij toen niet die rode polo aan. Voor dit blog heb ik toch allerlei trucs toegepast om zijn hoofd scherper te krijgen en dat kun je hier beneden zien, best acceptabel geworden vind ik zelf.
Dit is Kinping Dun van toko Dun Yong aan de Stormsteeg hoek Geldersekade. Hier kreeg ik hem ook niet scherp, wat ik ook voor instellingen uitprobeerde, totdat ik gewoon dichterbij ging staan.
Dit is Sander Kok van antiquariaat KOK aan de Oude Hoogstraat. Daar kom ik nog wel eens om esoterische boeken te kopen.
Dit is Jim Zielinski van het The Bulldog Hotel. Medewerkers die buiten stonden riepen hem toen wij aankwamen om te vragen of hij naar beneden wilde komen voor de foto-shoot, maar toen hij zijn hoofd uit het raam stak om te antwoorden vonden we dat beeld te leuk om niet te gebruiken, Zo klaar dus.
Dit is dus de onscherpe foto waar ik zoveel aan geklungeld heb dat zijn gezicht toch nog enigszins acceptabele scherpte heeft gekregen.
Dit is de familie van de Velden van café De Zon. Gerrie, links hier, bleek mijn opa nog gekend te hebben die een paar huizen verder een sigarenzaak had. Hij stuurde me een foto van Flip, de groenteboer tegenover de sigarenzaak van mijn opa en oma, daar had mijn vader het wel eens over. Ze zijn erg bekend en populair in de Nieuwmarktbuurt want ik kreeg 150 likes toen ik daar de foto in kleur op zette, nog nooit gebeurd.