Nieuwe stad op en rond het NDSM-terrein

Naast een graffiti-paradijs is het NDSM-terrein niet alleen het centrum van een creatieve kunstenaars-gemeenschap maar ook het middelpunt van een ongekende bouw-activiteit. Er is eigenlijk gewoon een nieuwe stad aan het ontstaan. En dat betekent dat de alternatieve sector OF onder druk komt te staan OF totaal wordt ingekapseld, zoals we altijd en overal zien waar alternatieve uitingen plaatsen aantrekkelijk maken waarna het grote geld de zaak overneemt. Zo zie ik het althans ook hier gebeuren, als totale buitenstaander. En ik ben de enige niet die daar bang voor is: op een grote muur tegenover de grote NDSM-hal met kunstenaars-ateliers staat al jaren geschreven: MAKE ART NOT €.

Er zijn twee bekende alternatieve horeca-gelegenheden, PLLEK en Noorderlicht, waarvan je je kan afvragen hoe lang die nog in deze vorm kunnen bestaan. Er komen sowieso duizenden mensen te wonen, dus er zullen wel restaurants etc. bij komen, maar wat gebeurt er als de bestaande gelegenheden vanwege drukte maatregelen moeten nemen die de vrije toegankelijkheid die er nu is (voor Corona) teniet zullen doen. En kunnen ze de verleiding weerstaan om de prijzen niet drastisch te gaan verhogen: de nieuwe bewoners zijn niet de armsten, en betaald wordt er toch wel. En voor je het weet is het een gelikte zuid-as gelijkende omgeving geworden waar alle smeu uit verdwenen is.

Maar je weet het nooit, er is meer bewustwording over dit soort dingen. In ieder geval over de aantrekkelijkheid van rommelige locaties. Zo is Hannekes Boom aan het Oosterdok daar een voorbeeld van. Maar ik hoorde laatst dat die populaire rommeligheid aldaar niet zozeer ontstaan is maar naar een concept is ontworpen, dat viel me eigenlijk wel een beetje tegen, maar die vorm is altijd nog beter dan dat je de poenerigheid breed uitmeet.

Groetjes

rené

Ik geloof dat het in gebruik is voor kantoren, maar vond dit altijd al geweldig: nieuwbouw met gebruik van oudbouw.
Uw balkonnetje wordt gebracht.
Linker gebouw is een Hilton-hotel.
Klaar, heeft iets van Zeeburgereiland, heel afwisselende bouw.