Napels: kerken van boven, beneden en van binnen

Een van de absolute hoogtepunten van onze Italië-reis was het bezoek aan Napoli. Vanuit Collevecchio met een taxi naar het station van Stimigliano, met een boemeltrein naar Rome en met de Frecciarossa naar Napels, 300 km per uur. Nu een eerste blogje over die stad, er volgen er meer.

Ik geloof dat ik Napels NOG leuker vind dan Rome, vooral vanwege de enorme hoeveelheid vervallen smalle straatjes waar brommertjes doorheen scheuren en de was te drogen hangt. Het lijkt trouwens wel of er nog meer kerken zijn dan in Rome, vooral van bovenaf kan je dat goed zien. En overal van die muurkapelletjes.

We hebben heel wat van die kerkjes bekeken en in eentje zelfs een hele tijd gezeten. Dat was een soort kathedraal waar ze stemmige Gregoriaanse muziek draaiden wat een serene sfeer tot gevolg had, ondanks het feit dat er toeristen rondliepen te fotograferen. Jan en ik komen allebei uit een katholiek nest en kijken daar met veel plezier op terug, al hebben we nu niks meer met die organisatie. Allebei misdienaar geweest trouwens.

We zijn op een gegeven moment met de funicolare, een bergtram, omhoog gegaan om uitzicht over Napels te te krijgen, en het panorama dat we vervolgens voorgeschoteld kregen was werkelijk adembenemend. Ik kreeg het idee om een blogje te maken met foto’s van de kerken waar we in geweest zijn van bovenaf, van beneden en binnenin gefotografeerd. Dat lukte maar 1 keer, maar wel met die kerk waar we zo lang in gezeten hebben. Een andere kerk, aan een van de grootste pleinen, bleek net buiten het gezichtsveld te liggen helaas.

groetjes

René

Die groene kerk hebben we niet van binnen gezien, maar we zijn er wel langs gelopen.
Hier nog van boven
En hier vanaf de begane grond.
Veel kerken werden gerestaureerd zoals deze. Hier beneden zie je de voorkant vanaf de straat.
Hier dus.
De meest rechtse grijze koepelkerk was de kerk waar we zo lang gezeten hebben en naar de muziek geluisterd.
Hier de kerk vanaf de straatkant.
Zo zag de koepel er van binnen uit.
Prachtige kerk, prachtig licht.

VANAF HIER DRIE FOTO’S VAN KERKEN DIE WE MISSCHIEN WEL GEZIEN HEBBEN MAAR WAAR IK GEEN FOTO’S VAN HEB VANAF DE STRAATKANT:

De kerk rechtsboven hebben we wel vanaf de straat, of beter gezegd vanaf het plein ervoor, gefotografeerd.
Hier dus.
De heilige krabt aan zijn kruis en steekt een middelvinger op.
Hier het pleintje waar de kerk staat, met de gebouwen ernaast die een heel andere uitstraling hebben.
Deze dus, wel fotogeniek..
Nog wat koepels en een kerkfront.
Kerk, de Dom of een ander gebouw?