Naar het strand van Julianadorp

Afgelopen maandag hadden we tot slot van onze rondrit door de kop van Noord-Holland als einddoel het strand van Julianadorp uitgekozen. We zijn een paar keer naar het zuidelijker gelegen strand van de Groote Keeten geweest en hadden van daaruit in de verte een grijs lint van lage bebouwing aan het strand zien liggen, richting den Helder, en dat wilden we eens van dichtbij bekijken.

Het bleken allemaal dezelfde strandhuisjes te zijn. Niet zoals de huisjes bij Bloemendaal en IJmuiden dus, die allemaal verschillend zijn en particulier bezit, maar identieke huisjes die je per dag of per week kan huren van een bedrijf dat Roompot heet. Het leek ons geweldig om ‘s-ochtends met het geluid van de zee wakker te worden en dan op je veranda een ontbijtje met uitzicht over zee te nuttigen. Om dan ‘s-avonds met een glaasje wijn bij de ondergaande zon te filosoferen over het leven. Dus we wilden er meer van weten en spraken daarom een vrouw aan die op de veranda van een ervan bezig was. Zij vertelde ons er het een en ander over. Luxe huisjes met alles er op en er aan, voor een luxe prijs ook, namelijk € 1400,- per week.

Toen we verder gingen liep er net een man van het bedrijf langs en we vroegen of we even op de veranda van zo’n huisje mochten staan om te kijken hoe dat voelde, maar hij zei dat alle huisjes vol waren en er dus zo een huurder zou kunnen komen. Dat hoorde de vrouw waarmee we net gesproken hadden en zij nodigde ons uit om even binnen te kijken. Zag er prima uit, en ik kon even een foto van het uitzicht maken.

Hierna een wandelingetje over het strand gemaakt. En net als bij de Groote Keeten waren er ook hier strekdammetjes, en daar moesten we natuurlijk op, al was het zeeleven hier fotografisch aanmerkelijk minder interessant. Toen we terugliepen naar de parkeerplaats bekoelde ons enthousiasme voor de huisjes met de minuut. Niet alleen omdat we het toch wel héél erg duur vonden, maar ook omdat we steeds nieuwe vakantie-huurders tegenkwamen die vanaf de parkeerplaats met hun gehuurde bolderkar met hun bagage op weg waren naar hun huisje, het was immers maandag. En dat waren echt allemaal gezinnen met kinderen. Toen we bij de parkeerplaats waren aangekomen was het na die file bolderkarren duidelijk: wij zouden nooit zo’n huisje huren.

groetjes

rené

Rood omcirkeld strand Julianadorp, rechtsboven ligt den Helder.
80 tot 100 huisjes maal € 1400,- per week: ruim meer dan een ton per week dus, lucratieve business. Nou snap ik ook waarom het Roompot heet.
De bagage kon ook met een tractor gebracht woren.
Het uitzicht was echt geweldig. Maar ja, een week in de kou, ze hadden wel pech.
Het werd vloed.
Dat was wel even een gelukje: twee wulpen op een van de strekdammetjes.
Fata morgana.
Hetzelfde fata morgana-effect maar dan over zee richting de duinen.

VANAF HIER EEN PAAR FOTO’S UIT DE AUTO OP DE TERUGWEG:

Er werd flink gespoten overal.
Stadion van AZ