Naar Friesland

De Zuid-as

Wil, die ik heb leren kennen via facebook omdat ze mij de camera van haar overleden man aanbood toen ik geschreven had dat de mijne kapot was, woont in Amsterdam maar wil weer terug naar Friesland waar ze ooit gewoond heeft. Ze staat ingeschreven bij een woningbouwvereniging en wil zien wat er aangeboden wordt voordat ze daar op inschrijft, dus af en toe gaat ze naar Friesland en voor de tweede keer vroeg ze mij nu mee. En dat was wederom erg leuk.

De eerste foto’s zijn van de ring rond Amsterdam. Die enorme omweg moesten we nemen omdat de Wibautstraat was geblokkeerd, geknipt door het gemeentebestuur. Zij kon me daardoor ook niet ophalen: ik ben naar de Ceintuurbaan gefietst.

We kwamen in Sint Annaparochie bij een seniorencomplex waar we een woning van mensen mochten bekijken die buiten op een platje zaten en die we aanspraken. Het bleek een woning die Wil wel aangenaam vond, dus als een van de 5 gelijksoortige optrekjes vrij zouden komen zou ze die waarschijnlijk nemen, nu was er een op de eerste etage vrij maar ze wil perse op de begane grond.

Daarna gingen we naar oude kennissen van haar die een half jaar geleden een nieuw boerderij-achtig vrijstaand huis hadden gekocht. Onaangekondigd, want dat lijkt de gewoonte daar. Ze woonden in Ee dat niet op de Tomtom van de auto noch op google maps te vinden was. Later bleek dat we daarop de Friese naam van het plaatsje hadden moeten intikken, maar die kenden we niet eens: Ie. Uiteindelijk hebben we het via een gewone wegenkaart gevonden.

De vrouw des huizes was thuis en we werden allerhartelijkst ontvangen. Een van de redenen om daar te gaan wonen was dat de man alpaca’s wilde houden, dus een lap grond nodig had. We hebben natuurlijk die beesten bewonderd en Wil liet er een uit haar hand eten. Ze hadden er ook bijzondere kippen die ik zo goed en zo kwaad als het ging door fijnmazig gaas heb kunnen fotograferen.

Heel leuk zitten kletsen onder het genot van een paar kopjes koffie om vervolgens een kattenhotel in de buurt te bezoeken omdat Wil daar haar katten wil stallen als ze gaat verhuizen. Dat vond ik ook een hele aparte ervaring, nog nooit zoiets gezien.

Er gebeurde teveel om hier te vertellen, echt een volle dag die niet in een paar foto’s is te vatten. Ik heb er dus maar een paar items uitgehaald en bijvoorbeeld niet zoveel van het landschap laten zien. De meeste foto’s vanuit de auto genomen en dat zijn doorgaans niet de beste kiekjes, al zaten er toch een paar mooie bij.

Groetjes

rené

Nog steeds wordt er daar flink gebouwd
En ook, iets verderop, afgebroken om plaats te maken voor iets nieuws.
Ingang Coentunnel
Ergens onderweg.
Aan de Afsluitdijk wordt flink gewerkt.
Ze maaien de dijk niet meer zodat er van alles groeit. Mensen klagen daarover omdat er opeens dus veel meer pollen zijn en sommige mensen daar enorme last van hebben.
De lampen waren aan, misschien wel omdat er teveel stroom is. Wil vertelde dat mensen die stroom verbruiken soms daarvoor betaald worden als er teveel stroom wordt opgewekt.
Het is dat Christo dood is, maar anders zou je bijna denken dat dit een van zijn projecten is. Maar het lijkt dus gewoon een renovatie.
Tientallen windmolens stonden er in het meer bij de Afsluitdijk.
Een nieuwe vissendoorgang is er gemaakt.
Altijd leuk (om te zien).
Een van de twee alpaca’s van de kennissen van Wil.
Wil op inspectie in het kattenhotel.
Een van de gasten.