Naar de Warmoesstraat en Zeedijk

Je moet omkijken, riep zijn vissersmaatje, je wordt gefotografeerd. Dat viel nog niet mee, je moet wel je evenwicht bewaren.
Helpt het nou bij het vissen, vroeg ik hem. Nou, helemaal niet, was zijn antwoord.

Het plan was een blogje te maken van pandjes in het wallengebied waar ik ooit voor d’OudeBinnenstad foto’s voor heb gemaakt, maar omdat ik zoveel andere dingen tegen kwam wordt het breder. De eerste 2 foto’s zijn nog van de Zwanenburgwal waar ik langs liep na mijn Waterlooplein-sessie. Vervolgens 7 foto’s van de Warmoesstraat, niet alleen van bedoelde pandjes maar ook van een man die een derde oog op zijn bril had gemonteerd. Daarna de Zeedijk, waar ik het prachtige stel dat ik op het Waterlooplein had gefotografeerd op het terras van Casablanca zag zitten, weer sprak en opnieuw fotografeerde.

Maar aan een tafeltje verderop bij Casablanca zat de vorige eigenaar ervan, Wim. Hij herkende me niet maar had mijn telefoonnummer gevraagd op de Hartjesdag omdat hij in Zandvoort ook zoiets als Casablanca heeft opgezet en wilde dat ik daar eventueel met de zingende zaag iets zou doen. Plus dat hij wilde weten waar ik die zaag had gekocht. Hij had me toen op de hartjesdag zien optreden, vandaar dat hij me niet herkende. Ik dacht dat hij de organisator was geweest en vroeg hem of ik de prijs nog in ontvangst mocht nemen, ik had het gewonnen namelijk maar was voortijdig weggegaan, en me alleen als Viktoria Normaal ingeschreven, dus niet traceerbaar. Nee, dat had hij andere jaren wel gedaan maar daarvoor moest ik nu bij iemand anders zijn, en die zag hij deze week en zou hem mijn telefoonnummer doorgeven.

Hij vertelde dat hij circusdirecteur was geweest en in die hoedanigheid op de aprilfeesten op de Nieuwmarkt het circus had georganiseerd waar op één dag ook buurtgenoten konden optreden. O, dan kent u zeker Bep de Gier? Jazeker die deed vaker mee. Bep was bewoonster van Flesseman toen ik daar werkte. Ik zie haar nog binnenwaggelen, tegen een deurpost leunen en met dikke tong zeggen: OORZAAK: DRANK.

Na nog een drankje bij mijn favoriete barkeeper Jeldrik in de Queenshead te hebben gedronken kwam ik bij café de Zon terecht omdat ik de familie van de Velde daar op het terras had gefotografeerd voor de krant. Renéheee, werd er geroepen. Het was Wim die daar zat, een van de 2 vorige eigenaren van de Anco op de OZ-voorburgwal. Hij vertelde hoe het gegaan was met de andere vorige eigenaar Kees, zijn hartsvriend die ik goed kende en die drie weken geleden is overleden. Hij had al lang gezondheidsproblemen, is maar 71 geworden. Er komt nog een afscheid in het Paleis van de Weemoed.

Nou, het was me het dagje wel, afgelopen maandag. Ik heb de laatste tijd het gevoel dat alles met alles te maken heeft, ik voel echt verbinding. En ben daardoor zelfs communicatiever geworden dan ik toch al was.

Groetjes

rené

Op een boot aan de Zwanenburgwal.
Dat begon goed: deze sieradenmaker had ik voor d’OudeBinnenstad gefotografeerd in zijn winkel, rechts op de hoek.
De Condomerie alleen van buiten gefotografeerd voor d’OudeBinnenstad, nu weer dus.
Niet voor de krant gefotografeerd, maar ik heb hier ooit een cursus maskers maken gevolgd, ik ken Juan ook.
Met deze man dus een heel gesprek gehad over het derde oog.
Paternostersteeg: foto gemaakt van een soort buurtregisseur hier die vertelde dat er altijd rotzooi gedumpt wordt in de steeg.
Ook Jemi zelf indertijd gefotografeerd voor d’OudeBinnenstad
Ook dit stukje ooit gefotografeerd om de toeristische verwording te laten zien.
De Zeedijk: binnen ooit een bekende stamgast gefotografeerd.
Jaaaaaaaaaaaa, ze bleken dus voor de Casablanca te zijn neergestreken. Hier heb ik ook binnen de huidige eigenaren gefotografeerd. Op facebook zei Armin, die een couture winkel heeft in de bocht van de Zeedijk, dat de man hem aan Herman Brood deed denken. Ik had van tevoren al bedacht dat ik hier zou schrijven dat ik hem een kruising vond van Mick Jagger en Herman Brood!!! Hij zit ook in 2 bands trouwens!!!!!
Links de vorige eigenaar van Casablanca. Boven de dorpel een gevelsteen die een circustent voorstelt, van iemand gekregen toen hij nog eigenaar was.
Prachtig toch?
Ook de huidige eigenaren, Leon en John, van de Queenshead heb ik voor d’OudeBinnenstad gefotografeerd. Achter het raam zit de eerste eigenaar van de Queenshead, ook John geheten.
Het Mandje ook gefotografeerd voor de krant.
Ook café de Zon. Een familiefoto met de niet lang daarna veel te vroeg overleden Marten, met zijn ouders, oom en vrouw met pas geboren kindje.
Samrat in de Bethaniëndwarsstraat, twee keer zelfs voor de krant gefotografeerd.
Hierin zat een fotografe die ik voor de krant mocht fotograferen, bijna als een kraakwacht, inmiddels dus weg.