Naar de bollen

Afgelopen dinsdag naar de tulpen gaan kijken in de buurt van Sassenheim en Lisse. Ik vind het altijd een beetje vreemd om te zeggen dat je naar de bollen bent geweest, want die zijn echt niet de moeite waard. Je ziet ze niet want ze zitten onder de grond. Bollenvelden, zo heten ze, zijn pas interessant als die bollen tulpen hebben doen groeien, toch? Tulpenvelden dus, we zijn naar de tulpen geweest.

Toen we van de snelweg afgingen zijn we op goed geluk een weggetje ingeslagen waar we een hoop plezier-fietsers en toeristen-karretjes uit zagen komen. We wisten namelijk niet precies waar we wezen moesten en namen aan dat die fietsers dat wel wisten. En waar toeristen zijn benne tulpen, in deze streek tenminste, die zijn hier immers niet voor de schilderijen van Rembrandt. En dat bleek goed gegokt, want een kilometer verder was het een en al tulp wat de klok sloeg.

We kwamen langs een toeristische attractie met op de gevel de naam TULPERIJ en daaronder “flower experience”, dus dan weet je het wel. Vroeger zou ik mijn neus opgehaald hebben voor zoiets, maar nu zeiden we (ik was met Jan), zullen we toeristje gaan spelen? En het bleek een voltreffer. De Tulperij bestond uit een veldje met zeer verschillende tulpen en een terras waar je wat kon consumeren. Ik heb echt nooit geweten dat er zoveel verschillende tulpen bestonden, het was een lust voor het oog en de camera. Bovendien hadden ze heerlijke taart en koffie. En wat je toch eigenlijk niet zou verwachten: leuk contact met een paar, inderdaad buitenlandse, mede-bezoekers.

De leukste ontmoeting was toen we aan het weggaan waren. Ik maakte een jongen een compliment over zijn Keith Haring jas. Hij bleek Amerikaan en nog nooit van Keith Haring gehoord te hebben. We googelden het even en meteen zagen we een afbeelding die totaal overeen kwam met wat hij aan had. Voor ons echt onbegrijpelijk dat je zo’n jas koopt en niet weet wie waar die opvallende afbeeldingen vandaan komen. En dat terwijl je ook nog eens, net als Keith Haring, Amerikaan bent. Of misschien wel juist daarom eigenlijk.

Morgen volgt een tweede blog over de tulpen.

Groetjes

René

Het kweken van tulpen is heel arbeidsintensief. Sommigen liepen met een spuit met een kwart litertje gif, anderen trokken er tulpen uit, waarschijnlijk omdat ze de verkeerde kleur hadden.
Ze hebben een hekel aan toeristen die de velden inlopen, vandaar die oplossing van de Tulperij.
Je mocht tegen betaling ook tulpen menen.
Foto gemaakt door een Italiaanse toeriste met mijn camera. Jan had meteen een gesprekje met haar in het Italiaans, want dat spreekt hij heel goed.
Ja als je nou toch de toerist uithangt………
De Amerikaanse jongen met de Keith Haring jas.