Mijn buurtje in monochroom

Het flatgebouw waar ik woon met de Zuiderkerk.

Ik blijf me verwonderen om dezelfde dingen.

Dezelfde dingen???? Als je nieuw kijkt zijn alle dingen nieuw, zelfs het rondje door de buurt ervoer ik eergisteren als een nieuwe ervaring.

Het is inderdaad de houding waarmee je kijkt die verantwoordelijk is voor wat je ziet.

Wat dat betreft helpt mijn fotografie me enorm. Stilstaan bijvoorbeeld, vooral op plekken waar je normaal gesproken zou doorlopen. Dan ziet alles er meteen heel anders uit.

Door het fotograferen heb ik beter leren kijken, intensiever, zodat alles meer op zijn waarde wordt geschat.

Hoewel ik het rondje vaak heb gedaan is het toch geen routine geworden dus. Bovendien kwam ik ook nog eens drie mensen tegen waarmee ik heb gepraat. Hoewel dat bijna elke keer gebeurt is dat natuurlijk ook geen routine.

Groetjes

rené

Oude foto met de Zuiderkerk op het Waterlooplein
Die kapper nooit bewust gezien.
Mozes en Aäron en de Portugese synagoge
Mozes en Aäron op een van de oude foto’s langs de Stopera aan het Waterlooplein en de weerspiegeling ervan, nu, in de ramen van dat gebouw.
Een van de prachtige oude foto’s die er te zien zijn.
Vanaf het Waterlooplein richting Amstel
Om Rembrandt kom je tegenwoordig niet heen, hier in het water van de Zwanenburgwal.
Richting Munt en Rokin.
Amstel
Monument, 19 maart 5783.
Meerkoet bungalow aan de Zwanenburgwal.
Amstel
Groenburgwal richting Amstel. In het witte huis op de hoek heeft van Kooten (van Koot en Bie) gewoond.
Op een woonboot aan het ‘s-Gravelandseveer
Idem
Oudezijds Voorburgwal richting Grimburgwal.
Oudezijds
Idem met spiegeling van de OudeKerkstoren
Dit was vroeger parfumerie Marjo. Ik heb daar jaren tegenaan gekeken omdat ik een jaar of tien elke week wel een keertje in het Thaise eethuisje The Bird at. Altijd hetzelfde. Ik hoefde soms alleen maar te gaan zitten en dan werd me toegeroepen: 56 en Fanta? Want ik at altijd nummer 56 op hun menukaart, met Fanta daarbij, dat was het minst erge “fris” dat ze hadden. Marjo is nu een Patta winkel geworden, de Zeedijk wordt echt een hoogmode-straat. Een eindje verderop staan jongeren altijd in de rij om iets te mogen kopen, ze hebben er zelfs een portier om dat te regelen.