MAI-hotel: nieuw op de Geldersekade

Zoals ik al eens meldde ben ik fotograaf geworden bij het kwartaalblad voor de 1012 buurt: d’OudeBinnenstad. Mijn bedoeling was om steeds met de interviewers mee te gaan, maar dat kwam er niet elke keer van. Ook bij dit item, het nieuwe MAI-hotel op de Geldersekade, te vinden door op de link hierboven te klikken, ben ik in mijn uppie gaan fotograferen nadat de interviewer zijn werk had gedaan en het telefoonnummer van de publiciteitsmedewerkster, Roos, had gegeven.

Behalve dat ik natuurlijk veel meer foto’s heb gemaakt dan er bij het artikel geplaatst kunnen worden, dat is er namelijk maar één, heb ik de werkzaamheden vaak gefotografeerd omdat ik er dikwijls langs kwam. Zelfs de oude deuren van vóór de verbouwing zo nu en dan, die waren namelijk in mijn ogen erg fotogeniek vanwege de graffiti. Ondanks mijn bedroevende opbergsysteem heb ik er na lang zoeken toch een paar gevonden. Dus dit is een blogje met oude en nieuwe foto’s van de panden die nu hotel zijn geworden.

Ik was er eerst op tegen dat er weer een hotel bijkwam hier, of we nog niet genoeg hotels en toeristen hebben. Maar toen ik het gezien had was ik aardig bijgedraaid. Niet alleen hing er een zeer vriendelijke sfeer, maar ze hebben de panden echt verbouwd en niet alleen maar de voorpuien laten staan of zelfs opnieuw opgebouwd zoals bij het voormalige BIM-huis aan de Oudeschans. Althans, die indruk kreeg ik. Dat resulteerde er in dat je een beetje een onlogische route moet volgen om van het ene gedeelte in het andere te komen. Maar bovendien bedacht ik: wat is het alternatief?

Winkels? Alle echte buurtwinkels verdwijnen, zoals b.v. nu weer houthandel Schmidt tot verdriet van de hele buurt, dus dat zouden dan toeristenwinkels zijn geworden.

Of woningen? Op die plaats zouden dat peperdure appartementen zijn geworden, misschien voor rijke Arabieren of Chinezen. Nee nu heb je tenminste nog een beetje reuring, en het is geen goedkoop hotel dus wel voor de wat betere, en minder luidruchtige, toeristen.

Als toetje mocht ik vanaf de zesde verdieping het uitzicht bewonderen, echt geweldig.

groet

rené

PS: toen ik gisteren de nieuwe situatie nog eens aan het fotograferen was werd ik bij naam geroepen door iemand die uit het raam hing: bleek iemand van de facebookgroep I Love Nieuwmarktbuurt, Ernst Jan. Een echtpaar waar ik even een paar woorden mee wisselde bleek daar ook lid van en toen ik thuis kwam bleek ik gefotografeerd te zijn door Nico Beuk, terwijl ik daar liep: hij is ook lid van die groep. Echt een buurtje.

PS: ik denk dat ik een paar dagen geen blogjes zet, wil even ruimte maken voor andere dingen, al weet ik nog niet wat.

Het rechter nieuwe pand is trouwens als enige wel helemaal vanaf de grond opgebouwd. Op de allereerste foto hierboven op de plaats van het gat dat je ziet. het linker huisje hoort niet meer bij het hotel.
Onderkant van bovengenoemd nieuwe pand met op de foto hieronder de oorspronkelijke toestand.
Op de plaats van de blauwe muren is dus dat nieuwe pand verrezen. Het hek is nog hetzelfde. Deze foto is vanuit een andere hoek genomen, ik had er bij de nieuwe foto iets rechter voor moeten gaan staan, maar had geen zin meer om terug te gaan.
Behalve het smalle linkerhuisje is de rest allemaal MAI-hotel
De onderkant van het meest rechtse grote verbouwde pakhuis.
En hier de oude situatie, het hek is nog hetzelfde en de straatnaambordjes op dezelfde plaats.
Dezelfde bespoten deur als hierboven, de graffiti wisselde af en toe.
De deuren van het grote pakhuis werden eerst schoongemaakt.
Maar uiteindelijk vervangen.
Vloerverwarming denk ik.
Deze foto staat in zwart-wit in d’OudeBinnenstad.
De entree.
De lounge.
Onderdeel van de lounge ook.
Tussen het grote verbouwde pakhuis rechts en de rest van het hotel zie je een ruimte: dat is de Kromme Elleboogsteeg die naar de Zeedijk loopt, er zit een knik in die steeg, vandaar de naam
Vanaf de brug tussen die twee gedeelten zie je de Kromme Elleboogsteeg, aan het eind zie je de bocht.
Uitzicht vanaf de kamer helemaal rechtsboven in het pakhuis, zie tweede foto hierboven