Lente in tuin en Vliegenbos

Hier was ik heel blij mee: ik had eergisteren een lijster in mijn tuin gezien maar had die niet goed kunnen fotograferen. Nu in het Vliegenbos dus wel.

Nu ik weer met de pont naar mijn tuin durf ga ik daar elke dag naartoe. En gisteren voor de tweede keer een 1,5 meter bezoek, nu van Jan. Die had ik al twee maanden niet gezien, eerst was hij op vakantie en toen wilde ik vanwege Corona met niemand afspreken. Ik ben echt als de dood dat ik het krijg en bijna overdreven voorzichtig. Maar met voorzorgen in acht nemend afspreken durf ik nu wel, en dat is toch gezelliger dan bellen, blijkt, ook al doe je dat met beeld.

Toen we in de tuin bijgekletst hadden zijn we het Vliegenbos in gelopen om te fotograferen. Jan heeft wat minder met vogels dan ik, maar begrijpt het wel en heeft een eindeloos geduld met mij. En dat is nodig ook want ik kan rustig ergens vijf minuten staan wachten totdat het vogeltje dat ik net had zien weg schieten weer tevoorschijn komt. Maar omdat ik op vogels gespitst ben zie ik er ook meer dan hij en daar heeft hij ook weer plezier van, want uiteindelijk wil hij ze toch fotograferen.

Ik krijg steeds meer het idee dat de Corona-crisis, behalve dat het een hoop leed met zich meebrengt, ook een blessing in disguise is. We kunnen als mensheid gewoon niet meer doorgaan zoals we gewend waren. We zien weer beter hoe verkeerd we met de aarde omgaan, de aarde die steeds fellere reacties geeft op ons handelen. En we zien de voordelen van een ander leven omdat we nu wel anders MOETEN leven. We zien nu weer waar het werkelijk om gaat. Dat we heel veel dingen waar we verslaafd aan waren niet nodig blijken te hebben. Dat we i.p.v. ons te laten entertainen zelf creatief kunnen zijn. Dat we de natuur weer beter gaan zien: ik hoorde dat mensen opeens vogels horen en er cursussen voor beginnende vogelaars zijn. Dat je niet naar een ver buitenland hoeft om interessante dingen in de natuur te zien, dat je die ook ziet als je goed in je tuin kijkt of in een bos. Dat we de schone lucht opmerken. Dat we vriendelijker worden tegen elkaar. Dat we beseffen dat al die vreselijke ziektes van dieren komen die we zo nodig moeten eten. Kortom: we worden ons opeens heel bewust van een aantal zaken.

Ik denk echt dat deze crisis een katalysator is in de overgang naar het aquarius-tijdperk dat veel minder materialistisch, echt menselijker en aarde-vriendelijker zal zijn.

groetjes

rené

PS: foto’s van gisteren in tuin en Vliegenbos dus.

PS: ik zet er nog maar eens mijn “1 minuut voor 12” bij, hoewel ik het idee heb dat het zo onderhand half één is.

Vorig jaar in gebruik door een Havik.
Dezelfde lijster als op foto 1.
Vink. Ik had die groene rug nog nooit gezien.
Op het dak van mijn tuinhuisje.