Korenfestival op de Aprilfeesten

Dit is Bas. Ik kende hem alleen maar als een van de twee eigenaren van Theater-restaurant Casablanca, door hen omgedoopt tot Mascini, op de Zeedijk omdat ik hem samen met zijn compaan daar heb gefotografeerd voor d’OudeBinnenstad. Maar, behalve dat hij de koren aankondigde en in de tussenperiodes met zijn band En Vrac voor wat opgewekte klanken zorgde, bleek hij een enorme goede zanger te zijn zoals duidelijk werd na de optredens van de koren en vóór de prijsuitreiking.

Na het buurtontbijt van afgelopen zondag op de Nieuwmarkt begon het traditionele korenfestival aldaar met koren uit de Nieuwmarktbuurt. Ik vond het een fantastisch gebeuren. Toevallig kwam ik naast fotograaf Jan van Goor te staan die ik alleen van gezicht kende en die van alles en nog wat op de hoogte bleek. Zo wist hij van heel wat koren details die ik erg interessant vond, maar ook op het gebied van fotografie vertelde hij me interessante dingen. Hoewel zelf niet aan het fotograferen wees hij me bijvoorbeeld op mensen in de koren met een bijzondere expressie die ik nog niet gezien had, een goede kijker dus zoals het een goede fotograaf betaamt, en diste hij over een paar zangers wat bijzonderheden op.

De sfeer was echt ontzettend goed, ik had letterlijk een keer tranen in mijn ogen, alleen weet ik nou niet meer waarom dat nou opgewekt werd. Op een gegeven ogenblik had ik geen verbaal contact meer met iemand en zat ik alleen maar heel gelukkig te wezen, kijkend naar wat er allemaal gebeurde.

Groetjes

René

PS: ik kreeg wat correcties toegestuurd over teksten onder de foto’s die ik dus veranderd heb. Ik vergis mij vaak 1 of 2 decennia vanwege een totaal gebrek aan chronologisch geheugen. Geert van Tijn bijvoorbeeld, de vorige organisator en waarvan ik dacht dat hij vorig jaar afscheid had genomen, is al sinds 2018 opgevolgd door Eva Kramer!!

Al jong in de geluidstechniek bedreven!!!
Het KOOR-GAAT-DOOR.
De participerende dirigente ervan.
Koor VAN ONBESPROKEN GEDRAG.
Idem.
Het Wilde Wat Koor.
Idem
Idem.
Lalalafiche Koor.
Twee van de 5 BASSEN van het Lalalafiche koor. Met de basdame (Jan van Goor had me gezegd dat zij bij de bassen zong) heb ik later nog wat woorden gewisseld.
Donderkoor dus. Rechts staat Tom, hij is medetuinder op Buitenzorg en zit net als ik in de barcommissie.
Solist met een zeer aansprekende stem die een liedje van Boudewijn de Groot zong.
Bij koor Puur Mokum werd gedanst. De man links ken ik nog van 45 jaar geleden uit Maastricht!!!
Qua aankleding het mooiste koor, en verder ook leuk: het Zeedijkkoor.
Dame van het koor Con Amore.
Het absolute topkoor van het festival, ze wonnen ook de eerste prijs: het Sint Antonius koor.
Jan van Goor wist dat dit een van de zangers van het absurdistische trio Strotski is, ik heb helaas een optreden van hen op Buitenzorg gemist een tijdje terug.
De jury met in het rood de juryvoorzitter Guido Marchena. Dat doet Nieuwmarkter cabaretier Thomas van Luyn elk jaar, maar die liet zich deze keer verexcuseren.
Als je aan het korenfestival op de Nieuwmarkt denkt denk je automatisch aan Geert van Thijn. Hij was tot vorig jaar, bleek 2018 te zijn, de drijvende kracht erachter en al die jaren de ceremoniemeester, een taak die hij vanwege zijn hoge leeftijd heeft neergelegd en nu dus door Bas (foto 1) en Eva Kramer is overgenomen. Op het laatst zag ik hem opeens, wilde kennelijk toch nog even de sfeer proeven!!!