Ibrahim Mahama in de Oude Kerk

Door de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama is de Oude Kerk volgezet met een soort bekistingen met afgietsels van zowel grafstenen van de kerk als afgietsels van delen van oude (Nederlandse) forten in Ghana, plus wat papieren overtrekkingen daarvan.

De cementen afgietsels van de kerkvloer werden, net als die van de forten aldaar, in Ghana gemaakt van mallen die middels siliconen-pasta waren verkregen. EEN ENORME ONDERNEMING zoals bleek uit het filmpje dat je in de kerk kon zien.

Ik was er afgelopen woensdag voor de tweede keer. Dat komt omdat Jan het nog niet gezien had en ik het geen bezwaar vond daar nog eens naartoe te gaan. Jan was zelfs nog nooit in de Oude Kerk geweest en vond het echt een belevenis, alleen al daarom. Het filmpje had ik trouwens de eerst keer niet bekeken, dus het was maar goed dat ik nog een keer de tentoonstelling zag want dat voegde wel veel toe aan de beleving ervan. Ik heb er wat foto’s van gemaakt, staan ook hieronder.

Groet

René

Siliconen-mal in de Oude Kerk, als voorbeeld daar neergelegd.
Ghana: de bakken met onderin de mallen van siliconen zijn met cement gevuld.
Ghana,
Het oorspronkelijke graf van Saskia, de vrouw van Rembrandt, en het afgietsel daarvan dat in Ghana werd gemaakt.
Papieren overtrekkingen als basis voor deze kunst.
De tekst van het fort in Ghana wordt met siliconen bestreken.
Idem
Idem
De siliconen-mal wordt van de fortmuur afgetrokken. Ik had in het begeleidende foldertje gelezen dat het Nederlandse forten waren, maar dit is dus wel een Engelse tekst uit 1820.
Links het afgietsel in Ghana dat op de volgende foto in Amsterdam staat.
Zelfde afgietsel op de kerkvloer als op de foto boven deze foto waar hij nog in Ghana is.
Veel olielampjes, hier in Ghana, weet niet wat dat te betekenen heeft.
Deze in de Oude Kerk gefotografeerd.