Het stenen hoofd

Het Stenen Hoofd is een oude havenpier die uitsteekt in het IJ. Hij stamt uit 1902 en is tot 1968 als zodanig in gebruik geweest. Aan de kop staan een paar betonnen kolossen die als fundament hebben gediend voor een loods die ze hebben afgebroken omdat hij aan het instorten was.

Het gebiedje is min of meer geadopteerd door bewoners uit de omgeving die het beheer ervan ondergebracht hebben in de Stichting Het Stenen Hoofd. Doel ervan is het als rafelrand te behouden, recreatie-gebiedje voor Amsterdammers, en er af en toe kleinschalige culturele activiteiten te ontplooien. Ik zag het al enkele jaren als stadsstrand in gebruik in de zomer, en ik dacht er eens een alternatieve kermis gezien te hebben. Het enige wat we er donderdag zagen was een terrasje met zestigerjaren-uitstraling. Jammer genoeg hadden we net gegeten en gedronken, anders waren we er beslist gaan zitten.

Eigenlijk waren we onderweg naar de Houthavens om daar die nieuwe wijk weer eens te bezoeken, maar deze foto’s van het Stenen Hoofd, en het uitzicht daarvandaan, plaats ik eerst.

Groetjes

rené