Heet heter heetst

Zit ik hier om 5.30 u. een blogje te maken over gisteren! Het is in mijn woning nog 29 graden. Toch wel geslapen, af en toe een koude douche genomen of met een washandje mijn lichaam bevochtigd.

En wat ik ook nooit doe maar nu wel: met de ramen wijd open geslapen. Ik was altijd bang dat ik doodgestoken zou worden door de muggen, daarom doe ik dat nooit. Maar in mijn tuin zijn er maar weinig insecten dit jaar, net zoals overigens de laatste paar jaren, en dat betekent dus ook minder muggen, bedacht ik. En inderdaad, ik heb maar één insectenbeet opgelopen en dat kan net zo goed van het strand zijn want daar zaten wel van die steekvliegjes aan de branding.

En dat was het enige dat je gisteren kon doen: om de vijf minuten een koele onderdompeling in zee en je dan kouder laten blazen want er was wel wat wind. We waren er helemaal voor naar de kop van Noord-Holland gereden, een uur lang in de airco, heeeeeerlijk. Vanuit de auto heb ik nog wel gefotografeerd dus, maar daarna hield het wel een beetje op: veel te warm. Wel nog even aan het eind van de dag de drooggevallen strekdammetjes bezocht om te kijken of daar nog iets leuks te zien was. Dat viel een beetje tegen, ze waren daar minder interessant dan in de Groote Keeten waar ze ook zijn.

Veel boeren-protestborden gezien onderweg. Ik heb me er niet in verdiept en verkeer dus in de gelukkige omstandigheid dat ik er geen mening over heb. Wat ik wel vind, dus toch een beetje een mening, is dat ik tegen intimidatie ben. Het protesteren voor de woning van een bewindsman schaar ik daaronder, en het veelvuldig blokkeren van wegen ook. Onwillekeurig ga je toch denken: voor die boeren moet je uitkijken. Die gedachte ging zelfs zo ver dat we de link daarmee legden toen we iets op het strand meemaakten. Er kwam een tractor met daarachter een vierkante box met ijs langs. Wij lagen aan de branding en pas op het allerlaatst zwenkte die naar links anders had hij ons overreden. Ik sprong op want het strand liep schuin en was bang dat hij om zou kiepen. Geen boe of bah van die forse vrouw die achter het stuur zat. Het hoeft helemaal geen boerin geweest te zijn, maar we dachten er onwillekeurig wel aan. En we hadden allebei de sterke indruk dat ze het expres deed, onvrede?

En ja, dat klimaat. Daar is iets mee, en daar moet je iets tegen doen, als dat nog kan. Veel windmolens zagen we en er gebeurt meer natuurlijk. Zelf doe ik er op bescheiden schaal wat mee. Mijn wasdroger is het aan het begeven en ik denk er bijvoorbeeld over om die niet te vervangen. Die lakens drogen wel vanzelf, al is het in mijn kleine woning gedoe om die op te hangen, maar dat ding vreet stroom natuurlijk. En het werken in mijn tuin schaar ik daar ook altijd onder.

Groetjes

René

Er werd toch gewerkt op deze bouwplaats, ondanks de hitte.
Het valt op de foto misschien wat minder op maar het gras was behoorlijk verdroogd.
Grasland onder water gezet voor de vogels.
Uitkijkpunt bij het duinengebied en het voetpad naar het Falga strand.
Vanaf dat uitzichtspunt.
Idem
Heel laag, we zaten bij een vliegveldje.
Op een strekdammetje
Idem
Idem
Terugweg