Gewoon kijken

Op de dinsdagavond toen ik dit blog maakte had ik zin om eens flink foto’s te gaan bewerken, maar dit is de enige eigenlijk, de anderen zijn alleen zwart-wit gemaakt.

Ik krijg wel eens commentaar, vooral op facebook op dit blog, dat mensen mijn onderschriften bij de foto’s zo leuk vinden. En ik weet dat je een foto interessanter kunt maken door er iets puntigs over op te merken. Het lijkt wel of hij dan een soort meerwaarde krijgt.

Maar eigenlijk zorgt dat er ook voor dat je als kijker niet meer gewoon zelf kijkt, maar door de bril van een ander. En die ander, ik in dit geval, heeft dus de waarneming ontdaan van zijn directheid door er iets aan vast te koppelen. Zo staat dus de ” mind” het direkte waarnemen in de weg. En dat verhindert dus het leven in het NU, want je hersens gaan er mee op de loop. Je ziet niet meer dat wat IS maar koppelt er een verhaaltje aan vast.

De manier waarop ik kijk naar alles heeft wel die directheid. Ik ervaar alles wat ik zie als een wonder, als een oneindig gevarieerde uiting van de oerkracht. het leven, alle mensen zijn mateloos interessant, zo voel ik dat echt. Dus mijn commentaar soms doet daar eigenlijk afbreuk aan.

Dat betekent niet dat ik voortaan geen onderschriften meer maak. Het is meer een bewustwording voor mezelf dat het zo werkt.

Wat wel dienstig is is natuurlijk feitelijke informatie. Zo is foto 5 b.v. helemaal geen bijzondere foto, maar als je weet dat het meisje in die oncharmante plastic regenzak haar rechterbeen op een kokette manier naar voren buigt is het weer wel een geinige foto. En dat ze dat doet zou je zelf kunnen zien, maar het is op de foto misschien niet zo duidelijk, en ja, je kan niet al mijn foto’s zo goed bekijken natuurlijk want daarvoor zijn het er veel teveel.

Groet

rené

Ze hielden overduidelijk van dit schatje, was erg lief om te zien.
Ga ik nog even opgoogelen, was er wel nieuwsgierig naar.
Het rechter been dus.
Ja als je goed kijkt hoef ik niet te vertellen hoe ik denk dat de familie-verhoudingen liggen.
Dit is volgens mij zo’n perenboompje van die kweker/bomen-exporteur uit Breukelen die tienduizenden perenboompjes heeft weggegeven omdat hij ze niet meer kon exporteren vanwege Corona. Ik heb er twee in mijn tuin staan, ze hebben geen bladeren omdat ze in de koeling stonden maar beginnen nu bij mij toch uit te lopen. Hopelijk blijft het nog een hele tijd redelijk weer.
Surfboard?