Gelijkenissen/associaties

Het overkomt me niet zo vaak en daarom heb ik er nog nooit aan gedacht om daar een blogje over te maken, maar vorige week gebeurde het twee keer, en dus nu maar wel.

Het gaat er om dat je soms iets ziet wat onmiddellijk iets anders in je hersens triggert. Een bijzondere gelijkenis, of iets wat helemaal niks met het aanschouwde te maken heeft maar toch meteen iets oproept.

Naar aanleiding van die twee associaties vatte ik het plan op daar eens op te gaan letten en er een aantal foto’ s aan te wijden, maar dat bleek niet te werken. Ook het putten uit mijn voorraad foto’s leek me onbegonnen werk, dus vandaar dat ik alleen maar de twee associaties van vorige week laat zien, eindelijk eens een kort blogje.

De eerste foto is van een affiche dat hangt bij Frascati, het theater waar ik foto’s van moest maken voor d’OudeBinnenstad. Ik dacht: dat is raar, een programma over Alexandria Ocasio-Cortez. Niemand kent haar hier, of tenminste heel weinig mensen. Ik volg de Amerikaanse politiek al een tijdje, vandaar dat ik haar wel ken. Ze is een democrate en voor Amerikaanse begrippen uiterst links, hier een beetje tussen Groen Links en D’66 in. Pas thuis keek ik eens goed naar dat Frascati-affiche, dat ik natuurlijk gefotografeerd had, en zag dat het Caro Derkx was, een actrice kennelijk. Ik vond de overeenkomst frappant. Toen ik andere afbeeldingen van Caro Derkx googelde bleek ze absoluut niet op Alexandria Ocasio-Cortez te lijken, maar op die foto dus wel, kijk zelf maar naar de afbeelding van laatst genoemde hieronder.

Bij de volgende foto kreeg ik echt de riebels. Ik ben al een paar dagen bootjes aan het fotograferen omdat ik een bootjes-blog wil maken van vaartuigen die ik hier voorbij zie varen, en had meteen deze associatie: het meisje in dit enigszins verwaarloosde bootje riep bij mij helemaal het beeld op van Settela Steinbach, het zigeunermeisje dat in WO II op transport werd gesteld naar Duitsland (of in eerste instantie naar Westerbork, dat herinner ik me niet precies) en waarvan een aangrijpende foto bestaat die heel bekend is. Die staat onder de foto van het meisje in het bootje dat ik fotografeerde.

Bootje in de St.Antoniesluis.
Settela Steinbach.