Geldersekade en Kloveniersburgwal

Werk aan de lantaarns van de brug over de Geldersekade. Op de volgende foto de spiegeling ervan.

Toen ik woensdagochtend uit het Chinese Medische Centrum aan de Geldersekade kwam had ik vreselijk veel zin om te fotograferen. En gisteren had ik ook nog een ontzettend veel zin om die foto’s te bewerken, vooral de spiegelingen. Ik had eigenlijk naar de tuin gewild om verder te gaan met snoeien, maar vond het ook wel even lekker om mijn lichaam wat rust te gunnen. Temeer trouwens omdat ik een spiertje in mijn bovenrug heb verrekt waardoor bepaalde bewegingen erg zeer doen.

Bij het zoeken naar een van mijn gedichten, om met kerstmis te plaatsen, kwam ik het volgende eigen werkje tegen. Het gaat over afspiegelingen, en omdat dit blog ook veel spiegelingen bevat, in grachten weliswaar en niet in regenplassen, zet ik het er hier onder. Past wel een beetje in de bespiegelingen oproepende kerst/eindejaars-tijd:

Amsterdam in plassen

Eén windvlaag……het beeld is verdwenen

en “de werkelijkheid” ?

“Alles Vergängliche ist nur ein Gleichnis” (Goethe)

is onze ”werkelijkheid” een afspiegeling

een materialisatie van de scheppingskracht ?

zo boven, zo beneden

dat huis, dat monument, die stad

één kosmische windvlaag…

en de scheppingskracht ?

tijd-eeuwigheid

schijn-waarheid

de afspiegeling van de afspiegeling:

een regenplas

verzwakte beeldvorming

zichtbare vergankelijkheid

illusie

wat is werkelijk

wat is waar

wat blijft

één windvlaag……het beeld is verdwenen

Groet

René

Dat gele is dus de man die op de vorige foto met die lantaarn bezig is.
Gedraaid en geflipt.
Ik zag ook nog de sterkste man van Amsterdam.
Spiegeling van een vrouwelijke werker op een boot in het water van de Geldersekade.
Idem, de mooiste foto van dit blog, vind ik.
Weer die koe die een eend heeft gevangen, huiselijk tafereeltje.
Vanaf hier de foto’s van de Kloveniersburgwal
Wat doet die boot daar in de lucht? O natuurlijk, dat is een vleugelboot.
Ja dan dacht de eigenaar natuurlijk een jaar of meer geleden: mijn fiets is gestolen. Maar alleen zijn stuur was er af gehaald en toen de hele fiets door de dief in de gracht gekeild, waar hij dus bleef hangen. Nou ja, of zoiets.
Hoe zou die meeuw de wereld om hem heen bekijken?
Nou, ZO dus, dit moet wel ongeveer het perspectief zijn van de meeuw die in de gracht dobbert.