Gebouwen in de binnenstad

Dit was vroeger een politiebureautje dat stond op de Nieuwmarkt, staat nu al decennia op de Nieuwezijds. Ik herinnerde me plotseling dat ik daar een foto van gezien heb in het metrostation Nieuwmarkt.

Soms kan ik het niet laten om gewoon de stad te fotograferen, de gebouwen en niet eens de mensen als focuspunt. Het is niet de meest hemelbestormende bezigheid die je je voor kan stellen, maar ik geef steeds meer aan dit soort dingen toe als mijn gevoel zegt dat ik dat moet doen. Er zijn natuurlijk veel belangrijker dingen in het leven, en eigenlijk wil ik iets doen dat een flintertje impact heeft, maar ik weet niet wat. Al hang ik ook al jaren de gedachte aan dat je je bezig moet houden met de eenvoudige dingen die voor je opdoemen, want die dienen zich niet voor niks aan. Maar als het van die simpele zaken zijn als het fotograferen van de stad terwijl de wereld zo onderhand in de fik staat, krijg ik toch wel eens een stevig gevoel van nutteloosheid. Van machteloosheid ook, wetend dat je er toch niks aan kunt doen. Daar staat tegenover dat ik er ook van overtuigd ben dat de huidige ellende te maken heeft met de overgang naar het waterman-tijdperk waarin toch meer begrip en liefde zullen heersen. Dus dat we nog even moeten doorbijten en er voor moeten zorgen ons niet te laten meeslepen door wat er gebeurt, de stilte en de liefde in onszelf proberen te genereren en ons niet te verbinden met de haat. En dan maar hopen dat DAT het flintertje impact heeft waar je naar smacht.

Groet

René

Gisteren meteen in metrostation Nieuwmarkt gaan kijken en inderdaad zag ik een foto van het huisje, rechts op deze collage-foto
Dichterbij.
Nog een keer op de Nieuwezijds
Het Singel
Het Singel
Prinsengracht met deel Westertoren
Keizersgracht
Keizersgracht
Keizersgracht
De Oude kerk vanaf de Blauwburgwal
Westertoren vanaf de Prins Hendrikkade
Damrak
Herengracht, het gedeelte dat voetgangersgebied is geworden
Idem
Herengracht vanaf het voetgangersgebied
Het Singel
Herengracht.