Gayparade: Stonewall 50 jaar geleden

Niet dat ik er nou veel herinneringen aan heb, maar 50 jaar geleden werden de willekeurige invallen en arrestaties van gays in de New Yorkse Stonewall Inn niet meer gepikt en braken er rellen uit als protest. Dat wordt algemeen gezien als het begin van de homostrijd in de V.S. In Nederland was het, minder heftig, al eerder aan de gang. Ik herinner me nog de strijd voor afschaffing van 248bis, het wetsartikel dat sexuele omgang voor je 21ste verbood voor homo’s terwijl dat voor hetero’s 18 jaar was. Ik had zo in de gevangenis kunnen komen, bedenk ik me nu.

Het gekke is dat ik een veel levendiger beeld heb van de taart die Anita Bryant in haar gezicht gesmeten kreeg door een homo-activist, ik herinner me dat als een euforisch moment. Zij was immers indertijd de verpersoonlijking van de anti-gay sentimenten in de V.S. en was op slag haar gezicht kwijt.

Ik heb bijna al de gayparades gezien en dan weet je het wel zo’n beetje, dus ik had eigenlijk geen zin maar ben toch gaan kijken. Ik vertelde het al: geen doorkomen aan toen ik om 15.00 u. op de Prinsengracht aankwam en ik wilde weer weggaan, maar toen zag ik die parkeermeter. Daar heb ik vervolgens bijna twee uur op gezeten en 850 foto’s gemaakt. Dit zijn de eerste 30. Vrees niet, er komen er hooguit nog een keer 30.

groetjes

rené

Deze boot viel in de prijzen: die werden uitgereikt door Cornald Maas op de Dam, net voordat wij daar zondag met Manoeuvre optraden. Dit is een uitbeelding van het gemep van de politie toen. De dame die in elkaar geslagen wordt is Jennifer Hopeless.
Om het beeld nog wat meer in een historische context te plaatsen heb ik de foto “oud” gemaakt.
Friese gay-Power
De Amnesty International boot. Ik had het meest met boten die wat te zeggen hadden.
Idem.
Zo druk was het dus, je kon amper lopen.
Maar de sfeer was goed. Ik viel wel op vanwege dat plekkie op die parkeermeter.
Mister Rubber en, denk ik, mister bil.
Ze bespeelde met verve de saxofoon,
De Iran boot. Ik hoop niet dat die ayatolla’s dit zien, ze hebben in Arnhem dacht ik ook al iemand laten vermoorden, de boeven.
Heel goed boys !!!!!!
En geen lelijkerds.
Na de Pride werd een homo-stel uitgekafferd door een taxichauffeur, ik dacht zelfs van Über, omdat ze elkaar zoenden. Maar dan is het toch goed dat ze meevoeren, want als je baas voor de gay-zaak is dan geeft dat natuurlijk wel te denken.
Ik weet niet op welke boot ze stonden, maar dat kan me even niks schelen.
Een keer moet natuurlijk je eerste gayparade zijn.
Vanaf de parkeermeter dus.
Kleurrijk.