Futureland

Voordat we met de boot gingen zagen we die enorme containerschepen liggen. Pas op de ferry hoorden we dat de linker de grootste ter wereld was.

Dat is de naam van een tentoonstellingsruimte over de Tweede Maasvlakte vanwaar ook de Futureland Ferry vertrekt die een tour van een uur door een aantal koninklijke havens verzorgt. Eens per dag gaat er eentje in deze tijd en die hadden we vrijdag geboekt. We moesten er om 15.30 u. zijn maar waren er een uur eerder zodat we ook nog wat in de omgeving konden fotograferen. Want dat was wel een van de doorslaggevende redenen om dit te doen, Jan en ik houden allebei van dit soort fotogenieke omgevingen.

Zozeer zelfs dat dit de tweede keer was: 5,5 jaar geleden hebben we het ook gedaan, maar dit keer was het nog spectaculairder. Het grootste containerschip ter wereld lag er, hoewel dat schip ondertussen op de ranglijst iets is gezakt want er zijn er nu die een paar tientallen méér containers kunnen vervoeren. Vorig jaar de grootste met bijna 24.000 container-capaciteit, maar net als bij het hoogste gebouw ter wereld is hier ook een soort wedstrijd aan de gang wie de grootste is. Er zijn er nu die er iets meer dan 24.000 kunnen vervoeren, maar dat kun je dus onmogelijk zien.

We boften niet alleen met deze in Zuid-Korea gebouwde Hyundai Merchant Marine Algeciras, maar werden ook uitgebreid ingelicht over het grootste drijvende “schip” ter wereld dat er lag: de Pioneering Spirit. Het is een enorme catamaran die een boortoren kan optillen, werkelijk gigantisch groot, een stad bijna. Hij heeft 3,5 miljard gekost en dat zie je er wel aan af. Er is pas een documentaire op TV over geweest. Ik herinner me van een aantal jaren geleden dat er gedoe was over de naam: hij zou genoemd worden naar een man die niet helemaal netjes was geweest in WO II geloof ik, ga het nog nazoeken. Behalve Pioneering Spirit stond daar minder goed leesbaar de naam van die man boven.

En behalve deze twee giganten hadden we nog het geluk dat er een enorm containerschip net de haven in kwam toen wij er waren, de ferry moest zelfs wachten op het keren van dat schip, de Marit Maersk. En dat alles terwijl het zonnetje scheen zodat we alles heel goed konden vastleggen. Er is nog veel meer over te vertellen maar dat zou te lang worden. De uitleg van de voorlichter die we op het bovendek konden horen was echt ontzettend interessant. Doorgaans luister ik daar nooit naar, vind ik het kijken genoeg, maar hij gaf echt meerwaarde aan het visuele spektakel.

Dit is het eerste blogje over vrijdag, er komen er beslist meer.

Groetjes

rené

Naast het vertrekpunt lagen enorme buizen van windmolens, daar zijn we nog even van tevoren naar gaan kijken.De wanden zijn van 9 centimeter staal.
In de verte zagen we de Marit Maersk die later via het Yangtze kanaal naar de Prinses Alexia haven zou varen waar wij dus aan die rondvaart bezig waren.
Deze mensen zijn net als wij op weg om zich in te schepen op de ferry.
Vanaf de ferry zagen we weer veel windmolens in wording, nu met als achtergrond de spectaculaire industriële installaties van de tweede Maasvlakte. .
Het licht was echt prachtig.
Aktiviteiten alom.
Vanaf de Ferry: langs de Pioneering Sprit.
Reddingsboot-oefening voor de bemanning van het hulpschip er naast.
Die twee rechthoeken zijn de voeten van de poten die omgeklapt kunnen worden en dan op de zeebodem kunnen rusten. Hier zie je trouwens de naam waarover veel te doen is geweest, minder goed zichtbaar boven de letters Pioneering Spirit.
Totaalbeeld van die enorme catamaran.
Het vorig jaar grootste containerschip ter wereld, de HMM Algeciras.
Hier hadden we dus geluk mee.
De Marit Maersk wordt gekeerd met behulp van drie sleepboten.