Friesland

Snel na de Afsluitdijk zijn we een kop koffie gaan drinken in een wegrestaurant, Hajé geheten, de naam van een busbedrijf als ik het goed heb. Op het parkeerterrein zag ik iets dat ik nog nooit gezien heb: een parkeerplek alleen voor vrouwen!!! Of letterlijk genomen eigenlijk alleen voor één vrouw, als mijn kennis van het Engels tenminste betrouwbaar is: WOMAN ONLY. Waarom het er in een andere taal dan het Nederlands of het Fries staat begrijp ik trouwens niet.

Wil heeft een jaar of 5 in St. Annaparochie gewoond en weet ontzettend veel van de streek. Dat leverde een aantal interessante verhalen op die ik hier niet navertel omdat ze soms heel persoonlijk waren. Maar ook van algemene zaken wist ze veel en dat was ook erg verhelderend. Zoals dat de arbeiders vroeger buiten de dijk woonden wat een stuk gevaarlijker was dan de plek van de boeren waar ze voor werkten achter de dijk.

Een van de redenen dat ze deze streek verkiest boven Amsterdam is dat de mensen er wat makkelijker met elkaar omgaan: dat je bijvoorbeeld niet van tevoren hoeft te bellen als je ergens even aan wil wippen, dat doe je gewoon. En het leven is er vooral veel rustiger en meer verbonden met de natuur. Het zou niks voor mij zijn om daar te wonen maar ik begrijp wel waarom het leuk gevonden kan worden. Ik zou zelf alleen de reuring van de grote stad niet kunnen missen. Maar er even zijn is echt een verademing, bijna letterlijk.

Groetjes

rené

Ik weet niet of dat ook voor de passagier(s) gold, maar ik werd in elk geval niet bekeurd.
Aparte loods.
Wil zei dat het huisje al jaren op instorten stond en zag nu voor het eerst dat dat ook werkelijk was gebeurd.
“Akwadukt Van Haringsmakanaal” staat er haast onleesbaar op. Friese spelling?
Wil vertelde dat het relatief hele oude molens zijn en dat een kunstenaar die verschillende lengtes van de beverving heeft bedacht.
Ik moet eerlijk toegeven: pas thuis zag ik de herten. Het zijn wel in het wild levende beesten, geen hertenkamp.
Veel zadeldak spitsen in deze streek. Minnertsga is een van de vier dorpen die in een ander dorp zijn opgegaan om uiteindelijk in Waadhoeke terecht te zijn gekomen. Een verzonnen naam waarvoor gestemd moest worden, het betekent: Waddenhoek.
Hier had Wil ook een verhaal over: er woonde hier een een-eiige tweeling. Eentje overleed er en jaren later zag zij de andere die zij niet kende maar herkende omdat hij zoveel op zijn broer leek die zij wel had gekend.
Asielzoekerscentrum
Waarom een monumentje van Rembrandt in St. Annaparochie? Nou, hij is er op 6 juni 1634 getrouwd met Saskia van Uylenburgh! En daar zijn ze nog steeds trots op.
Niet alleen parkeerplaatsen alleen voor vrouwen: hele parochies!!!
Hier komt elk jaar de 11-stedentocht langs, is de bedoeling. De laatste keer in 1997!!!!
Volgens mij is Friesland een erg vrouwvriendelijke provincie. Ik zou trouwens echt niet geweten hebben wie de eerste vrouw was die in de elfstedentochten die doorgingen als eerste over de finish zijn gekomen, terwijl iedereen de namen Reinier Paping, Evert van Bentum en in mindere mate Henk Angenent kent.
Ik dacht eerst een plaatselijk sneeuw-restant te zien, het platteland is kouder dan de stad, maar vond het toch wat onwaarschijnlijk. Wil wist wat het was: kalk.
O een buizerd, riep ik enthousiast toen ik hem zag. Nee zegt wil, het is een Wouw, dat kun je zien aan de zwarte vleugeluiteinden, en ze hebben ook smallere vleugels dan buizerds. Foto niet helemaal scherp, maar wel uit de rijdende auto genomen hè!!
Meijer is een machinefabriek die eens per jaar voor het publiek wordt geopend en waar je dan alle machines kunt gebruiken. Behalve dat hij nog als machinefabriek in gebruik is, is het ook een soort museum waar de eigenaar al jaren allerlei soorten machines voor heeft verzameld.
Uren later kwamen we ze in Harlingen tegen.
De Friese vlakte
Dit is het huisje van kennissen van Wil, de dame links, waar we op bezoek gingen, op dezelfde dijk waar zij 5 jaar woonde. Dit is nummer 1050, zij woonde toen op 1176 of daaromtrent. Het is dan ook de langste bewoonde dijk van Europa. We hebben even binnen zitten kletsen terwijl AZ aan het winnen was van Feijenoord.
Hier zie je die dijk van de andere kant: zowel het huisje van de kennissen van Wil als haar voormalige huisje staan hier op de foto.