ELKE DINSDAG EEN OUD BLOG: nr 58

In 2014 ben ik naar een film geweest die gebaseerd was op schilderijen van Edward Hopper. Ik heb tijdens de film de foto’s gemaakt en de afbeeldingen van de originele schilderijen van internet gehaald. Het blog was van 4 juni 2014 en heette:

SHIRLEY

Gisteren naar de film SHIRLEY, visions of reality, van Gustav Deutsch geweest. Een film waarin 12 schilderijen van Edward Hopper als decor zijn nagebouwd. Van de filmstill boven staat hieronder het origineel van het schilderij, lage resolutie:

Een lust voor het oog, al was het verhaaltje niet overweldigend, het was meer een sfeervolle mijmerfilm.

Ik had mijn kleine cameraatje bij me en heb deze foto’s gemaakt, zat helemaal achterin de zaal aan het randje, niemand naast me, dus ik heb niemand gestoord.

Ik kende de schilderijen niet, alleen natuurlijk de beroemdste waarin drie Hollywood-helden nogal desolaat aan een bar zitten, maar dat schilderij was juist NIET gebruikt. Maar die sfeer, dat licht, de strakheid en de kleuren waren in alle scènes herkenbaar. En omdat dus 12 schilderijen precies zo nagemaakt zijn in de film maar er voor de film natuurlijk een scene er aan vooraf eneen scene erna vereist is, waren het oneindige variaties op die schilderijen. Dat was  erg leuk, vooral achteraf toen ik de originelen leerde kennen via google.

groeten

René

Het origineel: in de film komt dit iets later, maar ik kende de schilderijen niet, anders had ik precies geweten wat ik had moeten nemen. Maar ik had ook niet altijd zin om te fotograferen, het moest een grapje blijven:

Het origineel:

Het origineel: