ELKE DINSDAG EEN OUD BLOG: nr 44

Deze is van 12 december 2021, nota bene vanaf de pont genomen. Als je op de maan zou zijn zou je op de middellijn de zon dus laag aan de horizon zien staan, zodat hij lange schaduwen werpt. En vanwege het contrast dat dat teweeg brengt zie je, vanaf hier, dáár de kraters het scherpst.
Deze is gisteren vanuit mijn raam genomen, dus van 17 januari 2022.

Die maan is steeds hetzelfde, die verandert echt niet. Waarom fotografeer ik dat hemellichaam dan zo vaak? Eén mogelijke verklaring is dat ik op volle maan geboren ben. Een andere is dat hij er vanwege de veranderende weersomstandigheden toch steeds anders uitziet. Een derde verklaring is dat de camera-instelling ook verschillen oplevert. En zo zijn er nog wel meer “verklaringen” te geven.

Gisterenavond fotografeerde ik hem weer omdat hij vol is, en dat nota bene op blue monday. Een Nederlandse vertaling van blue monday is er niet, want onze “blauwe maandag” betekent iets heel anders, namelijk “nog maar net/nog maar kort”. Bijvoorbeeld: “hij werkt daar net een blauwe maandag of hij heeft al promotie gemaakt”.

Blue monday, de derde maandag van januari, staat bekend als de depressiefst makende dag van het jaar. Als reden, las ik ergens, wordt genoemd dat de goede voornemens rond die tijd toch niet zijn uitgekomen, je zou stoppen met roken maar de eerste sigaretten zijn alweer in rook opgegaan, en dat de eerstvolgende vakantie nog ver weg is. Plus dat het winter is, mag ik daar als eigen ervaring aan toevoegen, ik ben vaak de hele máánd depressief geweest, al is dat de laatste jaren al niet meer zo.

Omdat ik het volgende oude blog heel snel tegenkwam bij het zoeken naar een herhaalblog, koos ik dit keer voor een oud blog met slechts 1 foto, van de maan dus: hij is van 14 april 2014 en heette:

VOLLE MAAN: EEN BEETJE GELUK

Een beetje geluk moet je af en toe bij het fotograferen hebben.

Dat had ik net, zoals je ziet, ik had het hele vliegtuig niet gezien tijdens het fotograferen.

groeten

René