ELKE DINSDAG EEN OUD BLOG: nr. 41

Nieuwmarkt

Mijn plassenfotografie markeerde het begin van een intensieve foto-periode die tot op de dag van vandaag voortduurt. Niemand deed dat toen, vandaar dat ik er in 1999 met 1 foto mee in Het Parool stond. Heb er ook nog een paar jaar op de zondagse Spuimarkt mee gestaan waar het vooral bij Amerikanen in trek was. Ik had een vaste klant bijna, een advocaat van een van de aangeklaagden in het Joegoslavië-tribunaal, die elke keer als hij in Nederland was er wel een of twee kocht.

Ik heb wat blogs met die plassen-foto’s verzameld als herhaalblog, ze bevatten foto’s die ik voor het grootste deel nog analoog gemaakt heb en later gedigitaliseerd omdat ik ze graag op mijn dagboek wilde laten zien. Dus ze zijn ouder dan de blogs waar ze in staan. Ik maak ze tegenwoordig bijna nooit meer trouwens, op een gegeven ogenblik had ik het er wel mee gehad. Het eerste blog is van 1 oktober 2007 en heette:

SPIEGELINGEN

Met dit blog pak ik eens goed uit met plassenfoto’s. Het zijn vijf van de besten die ik de laatste jaren gemaakt heb. Ik heb er verder niets aan toe te voegen, behalve dat ze natuurlijk allemaal in Amsterdam gemaakt zijn. De eerste op de Nieuwmarkt en bij de rest staat het er onder.

groetjes
rené

Magna Plaza
Achterkant paleis op de Dam
Mozes & Aäronkerk
Beursgebouw op Beursplein 5. Het kippebotje lag daar al, niet door mij aangeroerd.

En hier het tweede blog, het is van 18 december 2014 en heette

OUDE PLASSEN

Ik ben al mijn oude posts aan het rubriceren, zie  rechterkolom “mijn interessantste posts”, en kom daarbij van alles tegen. Hier zijn nog wat plassenfoto’s die ik nog nooit op mijn blog heb gezet voor zover ik dat in de enorme hoeveelheid posts kan beoordelen althans.

groeten

René

Hoek Oudezijds Voorburgwal-Oude Brugsteeg
Keizersgracht
Damrak
Hoek Spuistraat-Paleisstraat
Van Woustraat-Ceintuurbaan.
Damrak

En hier de laatste, van 26 september 2007:

JOGGSTER CARRÉ

In de tijd dat ik nog fanatiek in plassen aan het fotograferen was ontwikkelde ik een grote afkeer van de herprofileringswoede die er in Amsterdam voortraasde, en nog steeds voortraast. En niet alleen omdat de straten er allemaal dezelfde truttige uitstraling door krijgen, maar toen vooral omdat er steeds minder plassen bleven liggen. De foto hierboven kan b.v. nu niet meer gemaakt worden. Jarenlang lag er na elke regenbui een enorme plas op hoek Amstel-Nieuwe Prinsengracht bij Carré. Prachtige foto’s heb ik daar gemaakt, het was bijna te makkelijk. De foto hierboven is wel een van de mooisten uit die serie, hij is van jaren geleden maar ik blijf hem spannend vinden.

Ik geef elke foto altijd een naam, soms is die duidelijk voor iedereen, soms geef ik hem de naam van een voor mij belangrijk detail in de foto. Deze behoort tot de eerste categorie, hij heet “Joggster Carré”.

Goetjes
rené

En hier nog een allerlaatste die ik tegen kwam, geplaatst op 26 december 2007:

PLASSENFOTO VANDAAG