ELKE DINSDAG EEN OUD BLOG: NR 4

Hier weer een oud blog uit mijn afgesloten weblog, dit keer van het weghalen van de klokken van de Zuiderkerkstoren i.v.m. de renovatie in 2016. Ik heb altijd de neiging veel teveel foto’s te laten zien, en dit zijn er dus ook teveel. Ik kreeg van mijn webmaster te horen dat het om technische redenen beter was er minder neer te zetten en sindsdien houd ik me daar aardig aan: op zijn hoogst 20 foto’s per blog, en meestal minder. En eerlijk gezegd ben ik blij dat ik daartoe ben overgegaan want het dwingt me ook om beter te selecteren. Vaak werd er tegen mij gezegd: “less is more”, maar daar had ik gewoon geen zin in, dan maar liever “more is less.” Maar het blijkt dus toch tegenwoordig goed uit te pakken, al moet ik af en toe mijn darlings killen. Ten tijde van dit blog over de Zuiderkerk was het echter nog niet zover, en vanwege de authenticiteit, tenslotte heb ik als oud-historicus nog wel een sterk historisch besef, laat ik het blog in zijn oorspronkelijke vorm zien. Met teveel (25) foto’s dus, achteraf bezien hadden er heel wat uit gekund. Het blog is van 22 september 2016. Veel foto’s zijn vanaf mijn achtergalerij genomen.

SPECTACULAIR AFSCHEID VAN DE KLOKKEN VAN DE ZUIDERKERK

Oud-medewerker van Flesseman R. had me er op gewezen en ik had het daarop een tijd geleden in mijn agenda gezet omdat ik dacht dat het erg leuke beelden zou kunnen opleveren. Vandaag was het zo ver en het was nog spectaculairder dan ik hoopte: de klokken werden zonder omhulsel uit de Zuiderkerkstoren gehesen.

Beneden ben ik ook nog gaan kijken en werd meteen herkend door een begeleidend architecte van Archivolt die mijn weblog volgde omdat ze gehoord had dat ik het project fotografeer. Van haar hoorde ik dat de gemeente Archivolt de opdracht gaf en dat bedrijf als aannemer Schakel en Schrale in de arm heeft genomen die dan weer als onderaannemer Eijsbouts contracteerde voor het herstel van de klokken, de rest van de restauratie van de toren doen ze zelf.

De hele dag ben ik er mee bezig maar vond het erg de moeite waard. Er blijven 3 klokken in de toren hangen, die waren te groot. De eerste en grootste klok die ze er uit takelden had nummer 4 opgeplakt gekregen, dus ik vermoed dat ze ze eerst genummerd hebben naar grootte.

Voor de heren van Schakel en Schrale zet ik hieronder de links naar mijn posts die ik hierover maakte, dan hoeven ze niet zo te zoeken.

groet

rené

De eerste die ze takelden was de grootste, nummer 4 dus, daarna steeds kleinere: