ELKE DINSDAG EEN OUD BLOG: NR 39

Als wekelijks herhaalblog dit keer eentje van 17 maart 2014 die me heel dierbaar is, het heette:

TIPTOP THEATER 100 JAAR

Op dezelfde plaats als waar het in 1953 afgebroken TIPTOP THEATER heeft gestaan herdachten leerlingen van de theaterschool aan de Jodenbreestraat met een voorstelling het feit dat dit voornamelijk Joodse bioscoop/theater op 17 maart precies 100 jaar geleden werd geopend door stichter Joseph Kroonenberg.

Daarvoor was de werkplaats van de theaterschool, de exacte plek aan de rand van het voormalige Joodse getto, omgetoverd tot een theater. Het was een reis door de geschiedenis met oude foto’s, verhalen, optredens van goochelaars en illusionisten en zang en dans. Het was een indrukwekkende voorstelling, vooral natuurlijk toen de Jodenvervolging en alles wat daarmee samenhangt werd weergegeven. Vooral de foto’s van de wagons en een lied over een Joodse omgebrachte goochelaar hadden op mij een diepe impact.

Het lied “Amsterdam huilt” werd gezongen en opeens besefte ik wat de “TIPTOP” daarin betekende, als een schok kwam dat over omdat ik het lied al zo lang ken en zo mooi vind. Daar woon ik dus schuin tegenover!

Ik had gedacht dat die jonge kids het gevoel dat ik erbij heb nooit zouden kunnen raken maar dat was niet het geval. Ik besefte trouwens door de voorstelling weer hoe die oorlog nog steeds op de huidige tijd geprojecteerd kan worden, bijna letterlijk, en dat we nog steeds dezelfde fouten maken, als mensheid. En als Nederlanders.

Er valt veel meer over de voorstelling te vertellen, maar dat zou hier teveel worden. Ik vond het een voorrecht om dit mee te maken.

18-2-2015: een dag later heb ik nog een blog geplaatst over dit gebeuren.

En hier de foto’s van het blog dat ik er een dag later over maakte, dus 18 maart 2014:

OUDE FOTO’S VAN VANDAAG

Het lijken zo foto’s van 100 jaar geleden. Vanavond genomen vanuit mijn woning: de buitenkant van het TIPTOP theater met medewerkers en publiek. Voor een kleurreportage van de binnenkant zie mijn post van gisteren.

Op de bovenstaande foto wordt de laatste hand gelegd aan de rode loper.

Groeten

René

Vanuit de foyer van de theaterschool werd het publiek, net als gisteren, door de regisseur en deze illusionist naar de plaats van het TIPTOP theater begeleid.
De kale meneer rechts is de historicus van het gezelschap, degene die de research heeft geleid.
De regisseur betreedt als eerste de rode loper.
De illusionist gaat als laatste naar binnen.
Ja het mag wel het TIPTOP theater zijn, maar de kaartjes zijn af te halen in de Theaterschool, daaro, op de hoek!!!
Deze zet ik er op vrijdag 21 maart bij omdat ik vandaag op het WP hoorde dat degene waarvan ik dacht: “hij lijkt er op maar hij is het niet want hij heeft geen pet op” het TOCH was, en dus ook de andere waarvan ik niet geheel zeker was. Zelfs met mijn goede telelens is dat op 100 meter (minstens) in het donker niet goed te zien.